FOTO by Visit Opatija

Putovanja

Volosko – ribarski gradić je nova ljetna destinacija

Mia Vodopija 28. lipnja 2024.

Ime naselja potječe od imena slavenskog boga Velesa

Ako tražite novo mjesto za odmor, daleko od turista i žege Dalmacije, dopustite da vam predstavimo Volosko – ribarski gradić kao novu ljetnu destinaciju.

Volosko je manje ribarsko i turističko mjesto na Kvarneru, udaljeno oko 2 kilometra sjeverno od središta Opatije. Ime naselja potječe od imena slavenskog boga Velesa, boga zemlje, voda i podzemlja.

Volosko se prvi puta spominje još 1543. godine, a u prošlosti je primalo brodove svih veličina i imalo ulogu luke grada Kastva.

Godine 1860. se politički i crkveno odvaja od grada Kastva i postaje samostalna općina sve do 1932. kada postaje dio grada Opatije.

U Vološćanskom zaljevu, ispod mora na dubini od 15 m nalazi se trajna podmorska site-specific umjetnička instalacija „Lautus“ (lat. čistač), mlade opatijske umjetnice Nike Laginje, koju čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora i kroz godine rastu.

Osim što doprinosi obnavljanju bioraznolikosti podmorja, ova kamena instalacija također prenosi poruku o angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojemu živimo.

Prolazeći uskim ulicama stare vološćanske jezgre, naići ćete na spomenik koji nas podsjeća da je baš ovdje u malom Voloskom rođen Andrija Mohorovičić, hrvatski geofizičar, meteorolog i seizmolog, otkrivač plohe diskontinuiteta koja dijeli Zemljinu koru od njezina plašta.

Po njemu je nazvan jedan krater na Mjesecu, kao i asteroid s rednim brojem 8422.

Sunčanje na Velikom i Malom mulu, opušteno ispijanje kave na Mandraču, uživanje u osvježavajućim desertima u Kaokakau, skakanje s Lida, gledanje vaterpolskih utakmica ili plivanje na novouređenoj plaži Črnikovici samo su neke lijenih ljetnih aktivnosti koje malo Volosko pruža.

Lungomare šetnica, čisto more i odlična domaća hrana će vas definitivno natjerati da se vratite opet i opet.