FOTO by Volo

Elegant

Volo – prirodne morske spužve fine teksture i baršunastog dodira

PR 19. prosinca 2022.

Stvorit će gustu pjenu prilikom kupanja ili tuširanja

Više od 20 godina naša se tvrtka aktivno bavi 300 godina starom tradicijom spužvarstva u Hrvatskoj. Vještine potrebne za sakupljanje spužvi, kao i znanja o njihovim prirodnim staništima, prenose se s generacije na generaciju ronioca.

Sve naše spužve ručno sakupljaju ronioci s dna Jadranskog mora. Suvremena ronilačka oprema omogućuje sakupljanje spužvi u većim dubinama pa dubine ronjenja znaju doseći i 50-ak metara. Razumijevanje i svijest o neraskidivom odnosu između čovjeka i prirode budi u nama potrebu da čuvamo prirodna bogatstva, a naše metode izlova dizajnirane su tako da čuvaju prirodna staništa spužvi te omogućuju revitalizaciju populacije spužvi podržavajući održiv odnos između potreba komercijalnog tržišta i prirodnih resursa.

Volo prirodne morske spužve
Volo prirodne morske spužve

Zbog održivosti tog vrijednog prirodnog resursa tvrtka Volo išla je korak dalje od samog izlova te je prva u svijetu napravila uspješno komercijalno uzgajalište spužvi Euspongia officinalis na otoku Olibu u Zadarskom arhipelagu.

Polje spužvi prostire se na 96000 m2, počelo je s radom 2020 godine i dosad bilježimo znatne uspjehe u ovom zahtjevnom i dugotrajnom uzgoju. Uz pomoć najboljih svjetskih znanstvenika koji se bave spužvama, doznajemo nove mogućnosti te radimo znanstvena istraživanja kako bi unaprijedili rad uzgajališta.

Tvrtka Volo jedina je u svijetu koja se može pohvaliti održivom politikom spužvarstva, sa što manjim utjecajem na prirodna staništa spužvi. Spužve iz uzgoja su još bolje kvalitete zbog same pozicije uzgajališta, u čistom moru oko otoka Oliba, pravilnog su oblika I imaju puno manje kamenčića u tijelu spužve.

Kako bi još više smanjili utjecaj na okoliš i još povećali kvalitetu proizvoda odlučili smo naše spužve ostaviti što prirodnije, smeđe boje, koje su cca 40% jače i čvršće od prerađenih-žutih.

Volo prirodne morske spužve
Volo prirodne morske spužve

Takve poluprerađene spužve potpuno su očišćene od kamenčića i školjki koje u njima žive, a svojstva i kvaliteta nije uništena nepotrebnim izbjeljivanjem koje samo zbog izgleda narušava kvalitetu ovog savršenog prirodnog proizvoda. Tim načinom prerade ostvarili smo dugotrajnost, kvalitetu, čvrstoću spužve s još više molekularnog joda u sebi.

O jadranskoj spužvi EUSPONGIA OFFICINALIS ADRIATICA -Fina Dalmata

Jadranska spužva je poznata po svojoj beskompromisnoj jedinstvenoj kvaliteti još od antičkih vremena zahvaljujući uvjetima koji vladaju u Jadranskom moru. Strujanje vode omogućuje tijelu spužve polagan rast koji je zaslužan za njenu gustu teksturu.

Volo prirodne morske spužve
Volo prirodne morske spužve

Morska spužva svoju dugotrajnost duguje prirodi materijala od kojeg je građena. Spužvino fleksibilno tijelo i fine pore građene su od mreže mikrocjevčica sačinjenih od isprepletenih proteinskih niti – spongina. Vlakna spongina imaju nevjerojatna fizička svojstva kao što su antistatički učinak, otpornost na vatru, ekstremna trajnost i fleksibilnost. Kao takve, spužve Jadranskog mora mogu se koristiti u duljem razdoblju. Ako se pravilno održava, polu-prerađena spužva iz Jadranskog mora može se koristiti dugi niz godina.

Jadranska spužva, bogata molekularnim jodom, prirodni je antiseptik i hipoalergen. Volo spužve iznimno su nježne i meke, vrlo fine teksture i baršunastog dodira zbog čega su pogodne za osjetljivu kožu lica te su idealne za najnježniju kožu djece i beba. Kao hipoalergen i antiseptik omogućavaju višekratnu upotrebu te jednostavno održavanje.

Volo aromatherapy set Happiness
Volo aromatherapy set Happiness

Svojstva jadranske spužve:

  • fina tekstura i velika gustoća
  • meka i svilenkasta na dodir
  • pogodna za izuzetno nježan piling, čišćenje lica,spa tretmane
  • stvara bogatu pjenu prilikom kupanja I tuširanja
  • hipoalergen i antiseptik
  • vrlo dugotrajna
  • pogodna za kupanje djece
  • jednostavno održavanje

Za još više informacija o ovim jedinstvenim spužvama posjetite VOLO web stranicu, kao i društvenu mrežu Facebook.