“Vodič za dobru ženu” – ultimativan vodič iz 1950-ih godina!

Engineer 05. kolovoza 2019.

Saznajte tajnu uspješnih kućanica 1950-ih godina

U vezi je normalno nastojati biti najbolji partner što možete biti, no recept za to sigurno nije slijediti “popis stvari kako biti savršena kućanica” koji je bio aktualan pedesetih godina prošlog stoljeća. Sada je 2019. godina i polako ali sigurno postignuta je ravnopravnost u odnosima, ali kako je to izgledalo prije sedamdesetak godina u najmanju ruku će nas nasmijati.

U pedesetima sve se svodilo na to da žena ugodi svom muškarcu, a njene misli i osjećaji uvijek su bili u drugom planu. Sve je otišlo toliko daleko da su i tiskani mediji podržali inicijativu “ugodi svom muškarcu” te su čak ispisali i vodiče kako usrećiti svog muškarca.

Jedan takav članak bio je “Vodič za dobru ženu” mjesečnika za domaćinstvo objavljen u svibnju 1955., u kojem su opisani načini od kojih će vaša jača polovica biti sretna i uživati u životu.

Nećemo lagati, neke od točaka su nas dobro nasmijale, neke od točaka su nas šokirale.

1) Najvažnija točka vodiča je ta da večera uvijek mora biti spremna! Planirajte unaprijed, pa čak i večer ranije, ali potrudite se da ga obrok dočeka spreman. Ovo je način da mu dokažete da mislite na njega i njegove potrebe. Većina muškaraca dođe kući gladna i njegov omiljen obrok je dio toplog obiteljskog dočeka.

2) Pripremite se za njegov dolazak! Odmorite 15-ak minuta prije njegovog dolaska kako biste bili odmorni kada dođe. Uredite se, stavite make up i zablistajte. Ipak je vaš muškarac cijeli dan bio okružen ljudima u formalno-poslovnom outfitu.

3) Zabavite ga! Vaš muškarac je zapeo u dosadnom i monotonom danu? Vi ste tu da mu učinite dan zabavnijim.

4) Pospremite nered! Napravite još jedan krug po kući prije njegova dolaska kako biste se uvjerili da je sve u redu.

5) Pospremite školske knjige, igračke, papire i ostalo, a tek onda pobrišite prašinu sa stola.

6) Osigurajte mu prikladnu temperaturu prostora. U ljetnim mjesecima obavezno provjetravajte, a zimi prikladno zagrijavajte stan. Omogućite vašem muškarcu da kada se odmara da se osjeća kao u raju. Naposljetku, to što ćete mu omogućiti komfor ispunit će vas osobnim zadovoljstvom.

7) Pripremite djecu! Operite ruke, umijete im lice, po potrebi operite im kosu i promijenite odjeću. Oni su vaše blago i on ih treba uvijek vidjeti reprezentativne. Minimalizirajte buku. Kada on dolazi kući isključite perilice, sušilice i sl. Pokušajte utišati i djecu.

8) Budite sretni kada ga vidite!

9) Dočekajte ga s toplim smiješkom i pokažite iskrenost u želji da mu ugodite.

10) Slušajte ga! Možda i imate nekoliko zanimljivih stvari koje su vam se danas dogodile, ali nemojte ga odmah po dolasku obasuti pričama. Pustite njega prvog da priča i zapamtite – njegove misli su bitnije od vaših.

11) Večer je njegova! Nikad se nemojte požaliti kada dođe kući kasno s neke večere, zabave ili okupljanja. Pokušajte razumjeti da je njegov dan stresan i da mu je potrebno da se relaksira.

12) Vaš cilj: potrudite se da vaš dom bude oaza mira unutar koje će se vaš muž odmoriti i napuniti baterije i duševno i tjelesno.

13) Nikad ga ne dočekujte s problemima i primjedbama!

14) Uvijek omogućite da mu bude udobno. Smjestite ga u mekanu fotelju ili polegnite u krevet te uvijek budite spremni donijeti mu osvježavajuće piće.

15) Namjestite mu jastuk i izujte mu cipele. Govorite tiho, umirujućim i ugodnim glasom.

16) Nikad ne preispitujte njegove odluke! Kao glava kuće on je taj koji donosi odluke i nemate prava proturječiti mu.

17) Dobra žena zna gdje joj je mjesto!

Iako u 2019. ovo zvuči kao 17 dobrih viceva koji su nam uljepšali dan, 1950-ih ovo je bio jedini i ultimativan vodič za dobru i uspješnu kućanicu!

Ako bi ga danas netko i ponudio ženi vrlo vjerojatno bi za njega dobio šamar! Dobar šamar!