Dom

Vodenjaci iliti prhke vodene kifle – tradicionalan recept koji nas je osvojio!

Nina Stojanov 14. studenoga 2019.

U moru recepata, zasigurno ćemo uvijek težiti dobrim, starim i tradicionalnim kolačima.

Vodenjaci, ili možemo ih još nazvati utopljenici ili vodene kifle, nekada su osvajala srca starih domaćica, koje su vladale Dalmacijom i širim područjima.

Vodenjaci su meke, mirišljave i prhke kifle koje će svakoga oduševiti sa svojom jednostavnošću.

Svi sastojci koji su vam potrebni za njih, imat ćete uvijek kod kuće, i sigurno će istaknuti posebnu toplinu na našim blagdanskim stolovima i ove godine.

Ova slastica je divno iskustvo za proći, da sami doživimo kako su se nekad radili kolači starog kova.

Njihova mana je jedina što se moraju jesti topli taj dan, vjerojatno su zato bili simbol okupljanja obitelji za stolom!

Sastojci:

  • 450 g glatkog brašna
  • 200 g svinjske masti (neslane)
  • 1 žlica šećera
  • Žličica soli
  • 1 kocka svježeg kvasca (dovoljno je i pola kvasca)
  • 200 ml toplog mlijeka

Još će vam trebati:

  • Šećer u kristalu
  • Vanilin šećer

Upute:

1. U veliku posudu razmrvite kvasac.

2. Dodajte mu žlicu šećera, žlicu brašna i toplo mlijeko. Promiješajte i ostavite desetak minuta.

3. Dodajte brašno, sol i mast. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje vam se neće lijepiti za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.

4. Pripremite veliku posudu u koju ćete uliti hladnu vodu.

5. Trebat će vam i srednja čista, bijela krpa koju ćete najprije pobrašniti, a zatim u nju staviti tijesto. Tijesto zamotajte u krpu i zavežite.

6. Potom tijesto koje ste zamotali u krpu, stavite u prozirnu vrećicu.

7. Zatim spustite vrećicu u posudu s hladnom vodom i ostavite oko sat vremena da se diže.

8. Pogledajte kako tijesto udvostručuje svoj volumen u hladnoj vodi. Znači da tijestu nije nužno potrebna toplina da bi raslo. Kada je tijesto spremno, izvadite ga iz vode.

9. Skinite vrećicu, pa zatim odstranite tijesto iz krpe.

10. Tijesto nije potrebno mijesiti ponovno, već ga odmah razvaljajte i režite na velike kvadrate ili trokute.

11. Motajte ih na način kao kifle, ali je poželjno da ih uvijate prema unutra više puta, pa zatim savijete da dobije izgled potkove.

12. Gotove kifle uvaljajte u kristal šećer koji ste pomiješali s vanilin šećerom. Slažite ih na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili s masnim papirom.

13. Pecite ih oko 25 minuta na 180°C stupnjeva dok ne poprime boju.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

Autor teksta: Nina Stojanov

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!