FOTO by Instagram @wec_photo / @mali_citaci / @fotostory.byria

Putovanja

Vikend u Ogulinu – posjetite grad mitova i bajki

Mia Vodopija 07. listopada 2021.

Avantura i zabava su vam zagarantirani!

Svaki grad ima svoju priču, no u nekima, ona se glasnije čuje. Jedan od njih je Ogulin. Ogulin je prekrasno mjesto koje se isplati posjetiti preko vikenda.

Ne dajte da vas jesensko sivilo zaključa u kuću, uzmite kišobran u ruke i krenite putem likova naše najpoznatije književnice Ivane Brlić Mažuranić.

Posjet Ogulinu zadovoljit će potrebe za kulturom, gastronomijom i prirodom, sve u jednom danu. Odmah po dolasku u grad primijetit ćete dvorac zanimljivog oblika, nastao oko 1500. godine iznad ponora rijeke Dobre.

Kad obiđete dvorac, prošećite do Đulina ponora, kojim završava klanac rijeke Dobre. Ponor je dubok 40 metara, a možete mu se diviti s vidikovca. Uz ponor se, naravno, veže i legenda po kojoj je dobio i ime.

Mlada djevojka Đula bila je kćer zapovjednika ogulinske tvrđave. Roditelji su je obećali starijem plemiću za ženu, no Đula se zaljubila u mladog, hrabrog krajiškog kapetana Milana Juraića koji je stigao u Ogulin.

Milan je stradao u bitci s Turcima, a Đula se bacila u ponor rijeke Dobre. Ogulinci kažu kako litica iznad ponora podsjeća na profil muškarca koji gleda prema otvoru ponora, a priča kaže da to Milan gleda gdje je nestala njegova Đula.

U ovom kraju za ljubitelje aktivnog odmora neizostavna točka je Klek, jedno od najpopularnijih mjesta za planinarenje u Hrvatskoj. Najviši vrh Kleka je na 1181 metar. Zanimljiva legenda veže se i uz ovu planinu. U olujnim noćima, kažu, tu su se skupljale vještice koje su danas simbol Kleka i Ogulina.

Nakon spusta okrjepu potražite u jednom od ogulinskih restorana, a ako odlučite prespavati, tu su Hotel Klek i Hotel Frankopan, te kuća za odmor Ružica, Jezerska Villa, apartmani Đula, Šumski dvori…

Iako je u Ogulinu rođeno nekoliko poznatih osoba iz raznih područja kulture, najpoznatija osoba rođena u Ogulinu je Ivana Brlić Mažuranić, ujedno prva hrvatska književnica koja je postala članica JAZU.

Ona je napisala prave bisere dječje književnosti poput „Priče iz davnine“ i „Čudnovate zgode šegrta Hlapić“, koje su proglašene najboljim hrvatskim zbirkama umjetničkih bajki svih vremena.

Uspoređivali su ju s Hansom Christianom Andersenom i J.R.R. Tolkienom, a bila je nominirana čak četiri puta za Nobelu nagradu za književnost.

Ako ne znate kuda ići ovaj vikend, neka vas povijest, priroda i bajke odvedu u Ogulin – nećete požaliti.