FOTO by Saša Kopčok

Zabava

VIDEO: Žene pjevaju tradicionalne fašničke pjesme i prisjećaju se maškara iz djetinjstva!

Viktoria Mikulić 13. veljače 2024.

Fašnik koji nas prati odmalena zajedno sa make up brendom koji je uz nas od samih početaka...

Veljača je mjesec ljubavi, ali također i mjesec u kojem se održava fašnik. Diljem gradova, obitelji i prijatelji se maskiraju, zajedno vesele, pjevaju simbolične pjesme, biraju najbolje maske, jedu krafne i ostale fašničke polastice te barem na trenutke, vraćaju se u čari dobrih, starih dana…

Danas, 13. veljače obilježava se fašnik, stoga smo odlučili napraviti maleni vremeplov i otići nekoliko godina, čak i desetljeća unazad te se prisjetiti fašničkih anegdota iz prošlosti…

Budući da je essence make up brend koji je uz nas još od tinejdžerskih dana i za mnoge je to bila prva šminka koju smo koristili kao mali, a sve kako bi se uljepšali za maškare, make up div odlučio je vratiti nas u djetinjstvo.

Naša redakcija prošetala je centrom Zagreba i razveselila pripadnice nježnijeg spola. Upitali smo ih o njihovim dogodovštinama iz maškara i potom ih nagradili essence make up proizvodima. Evo što su nam otkrile:

Svrha ovog videa bila je prikazati brojne generacije i pritom dobiti raznovrsne odgovore na sljedeća pitanja: Koji kostim ćete zauvijek pamtiti iz maškara? S kime ste najradije išle u maškare? Što ste najčešće dobivale prilikom odlaska u maškare i koju ste pjesmu pjevale u maškarama?

Najviše su nas se dojmili sljedeći odgovori:

Neki od kostima koje će zauvijek pamtiti su: „Narodne nošnje od mame i bake“, „kostim Ciganke“, “kostim Petra Pana” i „Kostim Pepeljuge koji je izradila mama i koji je ujedno uspomena na nju“.

Neke od zanimljivih nagrada u maškarama bile su: „Poderane gaće“, „Krafne“, „Pokoji sitniš – dinari“, „Jaja“…

Stihove kojih se prisjećaju iz djetinjstva su: „Mi smo male maškare, pjevamo za dinare i za koje jaje pa idemo dalje“.

“Poklade su i ludi su dani, meni mama u kolo ne brani.“

„Maškare, maškare, danas je naš dan, dajte nam krafne i stjerajte nas van.“

Nadamo se da će biti još ovakvih hvalevrijednih inicijativa jer na taj način možemo barem nakratko zaustaviti brzopletost današnjeg modernog svijeta.

Na kraju krajeva, jedino ovakve stvari i ostaju u sjećanju zauvijek, što se na prvi pogled može vidjeti prema širokim osmjesima žena dok su nam pričale svoje pustolovine…