Elegant

Većina žena koje pate od bolnih menstruacija oklijevaju izostati s posla

Antonija Andabak 02. kolovoza 2021.

One koje to prolaze svaki mjesec, znaju o čemu je riječ...

Stručnjaci su došli do zanimljivih rezultata nakon što su proveli istraživanje temeljeno na ispitivanju 470 žena iz 26 zemalja, kako bi otkrili zašto žene oklijevaju uzeti bolovanje ili slobodne dane za vrijeme vrlo bolnih menstruacije.

Žene koje svaki mjesec prolaze isto: bolovi u donjem dijelu trbuha i leđa dan ili dva prije menstruacije, “zagrijavanje” prvi dan, drugi i treći dan su uglavnom najgori, a dalje se da izdržati. Sve je to nerijetko popraćeno mučninom, proljevom i općom slabošću, a o koncentraciji da ne pričamo.

Osim bolova, tu su i jaki izljevi, a žene nerijetko kombiniraju maxi uloške i tampon kako bi sve držale pod kontrolom. Uz sve to, raditi kao da se ništa ne događa – pravi je izazov.

Prema dobivenim rezultatima, 52 posto ispitanica misli da izostanak nije društveno prihvatljivo, dok 47 posto misli da će njihovi poslodavci menstrualnu bol smatrati nedovoljno opravdanim razlogom za izostanak s posla. Primjerice, u istočnom zemljama poput Hong Konga, razlog zašto žene ne uzimaju bolovanje uglavnom je kulturološki. Žene se boje da bi njihovo izostajanje moglo dovesti do diskriminacije od strane njihovih poslodavaca, te im stvoriti druge prepreke na radnom mjestu. Ni u drugim zemljama nije bolja situacija.

Menstruacija je i dalje tabu u svijesti mnogih ljudi, a neke će žene čak pomisliti da nije u redu izraziti “slabost’ tijekom menstruacije. Nadalje, zanimljivo je da su istraživanja utvrdila da neke žene neće izostati s posla jer je teško dokazati i samim liječnicima da je riječ o teškim bolovima koji onemogućuju normalan rad i život tih dana.

S obzirom na to, većina onih koji su sudjelovali u anketi otvorena je za ideju da poslodavci pokažu razumijevanje ako pate od menstrualnih bolova.