FOTO by IMDb

Film

Varalica s Tindera! Jeste li pogledali ovaj šokantan dokumentarac prema istinitom događaju?

Viktoria Šafranić 08. veljače 2022.

Izdajući se za bogatog mondenog trgovca dijamantima, zavodio je žene na internetu i ukrao im milijune dolara. Sada neke žrtve planiraju osvetu

“The Tinder Swindler”, na hrvatskom poznatiji kao “Varalica s Tindera” trenutno je broj 1 dokumentarac po gledanosti na Netflixu. Nastao u produkciji londonske producentske kuće Raw, fokusira se na priče triju žena: Ayleen Charlotte, Cecilie Fjellhoy i Pernille Sjöholm, koje su kontaktirale policiju u vezi sa Simonom Levievom, izraelskim prevarantom osuđenim za krađu, krivotvorenje i prijevaru. Rođen kao Shimon Hayut u Bnei Braku, gradu istočno od Tel Aviva, promijenio je ime u Simon Leviev, ali zapravo nije imao nikakve veze s izraelskom obitelji dijamantnih tajkuna.

Prema dokumentarcu, svi su imali odvojene, ali slične incidente s gospodinom Levievom 2018. i 2019. godine.

U dokumentarcu navode da im je nakon povezivanja u aplikaciji rekao da je sin milijardera, a zatim ih je vodio na luksuzne spojeve, koji su uključivali vožnju privatnim avionom ili obroke u luksuznim hotelima diljem Europe.

Nakon što su ga “malo bolje” upoznale, žene navode da im je gospodin Leviev poslao poruku da je u nevolji. One su mu potom poslale novac da mu pomognu, ali isti nikada nisu dobile natrag.

U dokumentarcu se otkriva da je g. Levievu ime bilo Shimon Hayut i da je koristio i druga imena i identitete.

Dan prije objavljivanja dokumentarca, Tinder je objavio informativni list o tome kako uočiti prevarante i uključio savjete, kao što je „nikad ne slati novac osobi koju upoznajete na internetu.“

Je li još uvijek na Tinderu?

“Proveli smo interne istrage i možemo potvrditi da Simon Leviev više nije aktivan na Tinderu ni pod jednim od svojih poznatih pseudonima”, rekla je glasnogovornica Tindera.

Osim Tindera, glasnogovornica je rekla da mu je također zabranjeno korištenje web stranica i aplikacija za upoznavanje u vlasništvu matične tvrtke Match Group.

Rođen Shimon Hayut u Bnei Braku, gradu istočno od Tel Aviva, Simon Leviev je promijenio ime, ali zapravo nije imao nikakve veze s izraelskom obitelji dijamantnih tajkuna. Prvotno je pobjegao iz Izraela 2011. kako bi izbjegao suđenje za zločine povezane s prijevarom koje je počinio u svojim ranim 20-ima i uputio se u Finsku, gdje je počeo voditi shemu koja je sada prikazana u Netflixovom novom dokumentarcu. 2015.

Je li Simon Leviev osuđen?

Prvo je pobjegao iz Izraela 2011. kako bi izbjegao suđenje za zločine povezane s prijevarom koje je počinio u svojim ranim 20-ima i uputio se u Finsku, gdje je počeo voditi shemu koja je sada prikazana u Netflixovom novom dokumentarcu. 2015. je odležao 2 godine u finskom zatvoru nakon što je prevario tri žene, a nakon puštanja 2017. vratio se u Izrael. Prije nego što je mogao biti uhićen, ponovno je pobjegao i vratio se u Europu, gdje se “The Tinder Swindler” nastavlja sa Cecilieinom pričom.

Simon Leviev kojeg su tražili u Izraelu, Švedskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj, konačno je uhvaćen od strane policije u Grčkoj, točnije u Ateni u srpnju 2019. kada je koristio lažnu putovnicu, a potom i izručen Izraelu. Tada je odbacio sve optužbe protiv sebe.

“Imam pravo izabrati koje god ime želim, nikada se nisam predstavljao kao ničiji sin, ali ljudi koriste svoju maštu”, rekao je za izraelske vijesti Channel 12. “Možda su im srca bila slomljena tijekom procesa… Nikad nisam uzeo ni novčića od njih; te su žene uživale u mom društvu, putovale su i mogle vidjeti svijet s mojim novcem”, rekao je. U prosincu 2019. godine u Izraelu je osuđen za krađu, prijevaru i krivotvorenje dokumenata – optužbe iz 2011., koje nisu povezane s njegovim zločinima diljem Europe – i osuđen na 15 mjeseci zatvora. Nakon što je odslužio pet mjeseci zatvora, pušten je zbog dobrog ponašanja.

Gdje se sada nalazi?

Trenutno ima 31 godinu i živi kao slobodan čovjek u Izraelu, prema Instagram pričama prikazanim u “The Tinder Swindler.” Prije nego što je dokumentarac stigao na Netflix, njegov je račun bio aktivan s gotovo 100.000 pratitelja, iako je bio privatan. No kako je dokuentarac posljednjih dana postao popularan, Simon je potpuno deaktivirao svoj Instagram.