FOTO by Instagram @_linolina_ / @crobeactive

Putovanja

Uživanje u nijansama smaragda – odlazak na izvor Kupe odlična je ideja za izlet!

Una Lora Banjac 06. lipnja 2024.

Izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih, još uvijek, neriješenih zagonetki krša

U sklopu Nacionalnog parka Risnjak, u samom srcu zelenog i šumovitog Gorskog kotara, nalazi se puteljak koji vodi do biserno čistog i iznimno dubokog izvora rijeke Kupe koji svojom bistrom vodom u smaragdnim nijansama zavodi na prvi pogled.

Izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih, još uvijek, neriješenih zagonetki krša te jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.

Vodena je masa oblikovala tirkizno vrelo koje svojom ljepotom obara s nogu!

Ima izgled malog ovalnog jezerca dužine oko 200 i širine oko 50 metara, ispunjeno je mirnom i bistrom vodom smaragdne boje, a leži na 321 metar nadmorske visine.

Okružuju ga stotinjak metara visoke stijene, a ono što je posebno zanimljivo je da ni danas nije poznato s koje dubine rijeka izvire.

Naime, poznato je da je izvor podijeljen na dva dijela, odnosno da postoje dva kanala koji su međusobno odijeljeni i koji nalikuju okomitim bunarima, no konstantna hladnoća voda onemogućuje zaron u dubinu pa nije poznato koliko ona točno iznosi – tako je u jednom dijelu izmjerena dubina od 57, a u drugom od čak 80 metara.

Izvor Kupe definitivno je prvorazredan hidrološki i pejzažni fenomen, a zbog ljepote i divljine prirode, na posjetitelja ostavlja snažan dojam koji se dugo pamti.

Do izvora Kupe najjednostavnije se stiže spuštanjem označenom planinarskom stazom iz sela Razloge u kojem se nalazi info kiosk Nacionalnog parka Risnjak.

Ugodan put kroz bukovu šumu traje oko pola sata, a potrebno je tek malo opreza na strmijim mjestima da se ne poskliznemo na vlažnom lišću. 

Ako tražite ideju za vikend izlet, ovo je savršeno odredište za vas – priroda je čarobna, cvrkut ptičica sve izraženiji, a pješačka staza pogodna za sve uzraste, pa će uživati i stariji i djeca.