FOTO by Instagram @theoceancleanup

Zabava

Uz pomoć uređaja za čišćenje oceana životinje više neće umirati u mrežama plastike

Mia Vodopija 19. listopada 2021.

Cilj je da u 5 godina riješe 50% oceanskog smeća...

Prikladno nazvan ‘Garbage Patch’ nalazi se između Havaja i Kalifornije i procjenjuje se da sadrži više od 1,8 trilijuna komada plastike. To je najveća nakupina oceanske plastike na svijetu.

U pokušaju da pomogne u čišćenju onečišćenog oceana, nizozemski izumitelj Boyan Slat osnovao je neprofitnu organizaciju pod nazivom The Ocean Cleanup s ciljem uklanjanja 90% plutajuće oceanske plastike do 2040. godine.  

Organizacija The Ocean Cleanup je procijenila da bi joj trebale stotine ljudi za čišćenje svjetskih oceana, prenosi Business Insider. Najnoviji model za čišćenje, nadimka Jenny, pokazao se najuspješnijim dosad jer je u kolovozu lansiran u ‘Garbage Patch’, a prošli se tjedan suočio s testom vraćanja prikupljenog smeća na obalu bez lomljenja.

Nakon što je smeće uspješno prikupljeno, Boyan Slat je na Twitteru napisao: „Sveta majko božja… Sve je uspjelo!!!“. Prema The Ocean Cleanupu, uređaj je izvukao gotovo 20.000  kilograma smeća iz područja hvatajući plastiku u svoje nabore, poput divovske ruke. Jenny se vuče kroz vodu pri brzini od 1,5 čvora, a morska struja gura smeće prema mreži.

Najnovija verzija uređaja za čišćenje ima oblik slova U i fleksibilnija je u usporedbi s izvornim dizajnom, koji je nalikovao dugoj cijevi koja pluta kroz vodu. Posada izvlači mrežu iz vode svakih nekoliko tjedana kako bi ispraznila smeće na jedno od plovila.

Snimke pražnjenja mreže prikazivali su razne vrste smeća koje su se srušile na dno plovila, uz koje je organizacija napisala: „8. listopada 2021 . posljednje probno vađenje sustava 002 i trenutak kad smo saznali da je čišćenje pacifičkog ‘Garbage Patch’ moguće“.

Nakon što se plastika sigurno vrati na obalu, The Ocean Cleanup tim pobrinuo se da se sva plastika reciklira. Prikupljeno smeće se pretvara u parove sunčanih naočala, koje se prodaju za 200 dolara i koriste se za financiranje čišćenja.

Jedan uređaj može primiti 10.000 do 15.000 kilograma plastike, pa je Boyan Slat procijenio da će timu trebati oko 10 Jenny uređaja da očiste 50%  pacifičkog ‘Garbage patch’ smeća u pet godina.