FOTO by Clio's dreams

Kids

Uz Clio’s dreams učenje nikada nije bilo zabavnije…

Viktoria Mikulić 03. prosinca 2021.

Poticati znatiželju kod djece i stvoriti im pozitivan pogled na učenje vrijedno je svake pohvale…

Svi znamo koliko su malena djeca znatiželjna. Oni upijaju sve što kažemo i postavljaju milijun pitanja, a i na svaki naš odgovor imaju povratnu informaciju. Koliko god nam to nekada išlo na živce, toliko nam nedostaje kada odrastu.

Jer upravo ta njihova zanimljiva luckasta ispitivanja i nerazumijevanje nečeg što je nama odraslima sasvim normalno, nešto je neprocjenjivo…Vrijeme koje provedemo s njima je najdragocjenije na svijetu, osobito kada znaš da nekoga odmalena možeš naučiti pravim vrijednostima…

Upravo zato nam je za oko zapeo domaći brend Clio’s dreams iz bajne Opatije, čija je glavna misija pomagati roditeljima da razviju pozitivan odnos prema učenju kod djece.

Kreativna duša Angela odlučila je „promijeniti povijest“ stvaranjem ilustracija za poticanje znatiželje, a što to točno znači, saznajte u nastavku…

Porazgovarali smo s vlasnicom brenda koja nam je kroz intervju otkrila sve o ovom originalnom radu:

Možete li nam objasniti kako je sve krenulo, od ideje do realizacije?

„Moja priča je, koliko znam, jedinstvena u Hrvatskoj.

Ja sam Angela Bralić, sada Clio, nazvana po grčkoj muzi prošlosti i junačkog pjesništva, po struci magistra edukacije i profesorica povijesti i hrvatskog jezika i književnosti. Dugo sam radila u školi i uvidjela sam kako interes djece za sadržaje povijesti i književnosti sve više opada.

Kada sam tek krenula raditi u petom razredu nisam znala koga bih prije izabrala da mi odgovori na neko pitanje u sklopu nastave, iznenadili biste se kako su djeca u toj dobi pronicljiva i znatiželjna, a onda se s godinama te ručice spuštaju i s maturantima ste sretni kad ih je nekolicina zaista zainteresirana.

Takva situacija govori nam jasno o tome da nešto radimo krivo i koliko god većinom bila sretna u učionici poučavajući, toliko sam se ponekad osjećala kako me sustav i problemi koje naše školstvo ima tjeraju da idem protiv sebe, a tako ne možeš biti sretan.

Zbog toga sam pokrenula Clio’s dreams, posve novi mali obrt s velikim ciljevima – stvoriti pozitivan odnos prema učenju, a posebno učenju povijesti i književnosti i naučiti nas ponovno koje nam vrijednosti nose.“

Zašto ste odabrali baš to područje?

Prvenstveno jer će čak i oni uspješni učenici, najprije odabrati i posvetiti se znanostima od kojih vide neke praktične koristi kao što je STEM područje. Posve smo zaboravili na vrijednosti humanističkih znanosti i umjetnosti.

Da, predmeti iz STEM područja omogućuju financijski osiguranu i dobru budućnost, ali humanističke znanosti i umjetnost su one koje nas uče boljem poznavanju sebe i svijeta, a bez toga dolazimo o opasnost da nas tehnološki napredak i sve brže promjene 21.stoljeća progutaju. Dobro ih razumjeti donosi vrijednost baš svakome, i na osobnoj i na profesionalnoj razini.

Na koji način im možemo približiti humanističke znanosti i umjetnost?

Jedan od načina na koji sam vidjela kako možemo djeci od malih nogu prošlost učiniti zanimljivijom je kroz ilustracije povijesnih i književnih ličnosti koje su porukom i izgledom prilagođene djeci, a kojima je cilj podsjetiti djecu svakodnevno na to da su slavne ličnosti iz prošlosti zapravo obični ljudi koji se na poseban način suočavaju s velikim izazovima i bolje shvaćaju mehanizme koji pokreću svijet u prošlosti i sadašnjosti te ih znaju okrenuti u svoju korist.

Kome ste posvetili svoju prvu kolekciju i zašto?

Kako je u školi povijest uglavnom politička i pripada muškarcima, svoju prvu kolekciju sam posvetila hrabrim ženama iz prošlosti koje su mijenjale svijet, kao što to možemo činiti mi i naše djevojčice. Clio ilustracije su poticajne i edukativne i, osim što su inspirirane ličnostima iz prošlosti,  ukazuju na probleme u sadašnjosti kao što su prava žena i djevojčica i važnost zdravog emocionalnog razvoja, kao što je to posebno istaknuto s kolekcijom posvećenom dječacima.

Uz ilustracije, što se još može pronaći unutar vašeg asortimana?

Osim ilustracija, u ponudi su i maštalice, slova i kartice za maštanje koje potiču izražavanje, rješavanje problema i kreativno mišljenje.

Presretna sam kad čujem i vidim kako Clio inspirira djecu.

Sve više modernih povjesničara shvaća važnost uloge psihologije i emocija u proučavanju prošlosti, a to mjesto na kojemu su se susrele psihologija, emocije, učenje i povijest mjesto je gdje je nastao Clio’s dreams.

Koji su vam planovi za budućnost?

Trenutno radim na još tri nova projekta kojima je cilj kroz praksu pomoći roditeljima kod djece razvijati samostalnost, odgovornost, samopouzdanje, kreativnost i brojne druge, za 21.stoljeće važne karakteristike i vještine, a sve to kroz priče iz prošlosti, interpretirane na Clio način – da inspiriraju, poučavaju i motiviraju. U pripremi su edukacije za roditelje i djecu, stručna literatura za roditelje i sve one koji rade ili će raditi s djecom te posebna knjiga za djecu kako bi samostalno razvijala svoje potencijale koristeći vještine povijesnog mišljenja.

Gdje se naši čitatelji mogu još više inspirirati i bolje vas upoznati?

Svoje savjete i inspirativne priče dijelim redovito na svom blogu na web-stranici www.cliosdreams.hr te na Facebook stranici, a posebno Instagram profilu.

Vjerujemo da će ovaj hvalevrijedan projekt ne samo zaživjeti diljem Lijepe Naše, već se i proširiti u susjedne zemlje jer kada se spoje znanje i maštovitost, kreativnost tada nema granica…