FOTO by rockefellercenter.com / Instagram @visithungaryhu.hu / @annett_cz

Putovanja

Upalile se lampice na božićnim drvcima u svjetskim metropolama!

Daria Lovrić 02. prosinca 2022.

Ne znamo koje nam je ljepše!

Zakoračili smo u prosinac i blagdani su nam sve bliže. U mnogim zemljama i kulturama paljenje božićnog drvca na najljepši mogući način označava dolazak Božića. Ovisno o lokacijama diljem svijeta tako možemo vidjeti tradicionalno ukrašene borove i razne moderne instalacije.

Bacili smo oko na božićna drvca u velikim gradovima diljem svijeta prepoznatljivim po svom adventskom uređenju i posebnoj atmosferi i izdvojili pet najljepših.

Rockefeller Center – New York

Božićna čarolija koja svake zime zavlada New Yorkom, vrlo se teško može mjeriti s drugim gradovima u svijetu. Jedno od najpopularnijih božićnih drvaca na svijetu je ono na Rockefeller Centeru. Blagdanska sezona započela je godišnjim paljenjem drvca u srcu New Yorka, u srijedu, 30. studenog.

Suvoditelji NBC Newsa TODAY Savannah Guthrie, Hoda Kotb, Craig Melvin i Mario Lopez iz “Access Hollywooda” bili su domaćini dugo očekivanog blagdanskog specijala, dok su Gwen Stefani i Blake Shelton izveli duet za njihov blagdanski singl, “You Make It Feel Like Christmas”. Uz njih, nastupali su Jimmie Allen, Andrea Bocelli, Matteo Bocelli i Virginia Bocelli, David Foster i Katharine McPhee, Brett Eldredge, Mickey Guyton , Alicia Keys, Muppeti iz Ulice Sesame, Dan + Shay, The Shindellas, Louis York i drugi.

Trafalgar Square – London

Božićno drvce na Trafalgar Squareu zasvijetlilo je pred okupljenima u posebnoj svečanoj ceremoniji. Događaj je obilježio 75 godina otkako je London primio veliko stablo iz Norveške koje je postavljeno na središnjem londonskom trgu. Norveška inače šalje domaću smreku svakog Božića u znak zahvalnosti Ujedinjenom Kraljevstvu na potpori u Drugom svjetskom ratu.

Uoči Božića ispod bora kojeg krasi oko 500 lampica okupit će se skupine ljudi koji će pjevati božićne pjesme u podnožju bora koji će na trgu stajati do 6. siječnja.

The Brandenburg Gate – Berlin

Brandenburška vrata jedna su od najslikovitijih i najpoznatijih znamenitosti u Berlinu. Povijesna gradska vrata Berlina simboliziraju hladnoratovsku podjelu Berlina na Istok i Zapad i nakon pada Zida, ponovno ujedinjenu Njemačku. Arhitektonski, Brandenburška vrata također predstavljaju jedan od najranijih i najatraktivnijih primjera neoklasične građevine u Njemačkoj.

Božićno drvce ispred Brandenburških vrata, ukrašeno je s 4920 niskoenergetskih LED lampica koje će trošiti 287 watt-sati. Ove godine u Njemačkoj se poziva na uštedu energije, stoga će drvce svijetliti samo šest sati dnevno, umjesto 24.

Budimpešta

U Budimpešti su se vozili bicikli kako bi se upalilo božićno drvce. Bicikl koji pedaliraju prolaznici pokreće svjetleću instalaciju u obliku božićnog drvca kako bi se primijenila održiva tehnologiju za proslavu blagdanske sezone i istovremeno štedjelo na rastućim troškovima energije.

Drvce u potpunosti svijetli samo dok netko snažno okreće pedale, što potiče obitelji da stanu i pokušaju. Bicikl također puni bateriju koja, zajedno sa solarnim panelima, napaja ostalu rasvjetu oko trga u Budimpešti.

Galeries Lafayette – Pariz

U Parizu, božićna čarolija preuzima Galeries Lafayette. Od 16. studenog 2022. posjetitelji mogu uživati u ljupkim začaranim božićnim izlozima i divovskim drvcima. Ove godine uživajte u čarobnoj priči na temu Planète Sapin ili Planet Christmas Tree.

Robna kuća ove je godine odabrala čarobnu priču na temu Planète Sapin ili Planet Christmas Tree. Moramo priznati da zapanjujuće divovsko božićno drvce, koje se uvijek obnavlja, izgleda veličanstveno. Ono pod kupolom stoji svake godine već 50 godina, mijenjajući se ovisno o temi.

Stari gradski trg – Prag

Jedan od najljepših i najpoznatijih božićnih sajmova je onaj u Pragu i ako ga još uvijek niste posjetili, ove zime je pravo vrijeme za produženi vikend. Advent u Pragu započeo je 26. studenog 2022. i trajat će sve do 6. siječnja 2023.

Glavni božićni sajmovi održavaju se na Starom gradskom trgu i Vjenceslavovu trgu, u srcu grada, a kao i svake zime i ovog je Adventa predivan bor postavljen na Stari gradski trg. 25 metara visoka smreka stara je čak 58 godina, a službeno je osvijetljena 26. studenog.