Uoči Vinistre, održana Svečana dodjela odličja za „Svijet malvazija“!

Viktoria Šafranić 11. svibnja 2017.

Uoči 24. međunarodne izložbe Vinistra, održana je dodjela odličja za najbolja vina, maslinova ulja i jaka alkoholna pića

Uoči ovogodišnje 24. međunarodne izložbe Vinistra, u porečkom Hotelu Laguna Parentium održana je Svečana dodjela odličja za „Svijet malvazija“, nagrađena vina, ulja i rakije i dodjela oznake IQ – Istarska kvaliteta za malvaziju za zrele i svježe malvazije.

Izabrana su najbolja vina autohtonih sorata Istre od strane svih ocjenjivača između najbolje ocijenjenih vina po kategorijama.

Dobitnici su OPG Privitelio Nino – najbolja mlada Malvazija istarska, Vina Istria – najbolja zrela Malvazija istarska, Vina Dobravac – najbolji mladi Teran, Vina Dešković – najbolji zreli Teran, Vina Bordon – najbolji zreli Refošk.

Ukupno je ocijenjeno 553 uzoraka vina, ulja i rakija te je dodijeljeno preko 200 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te diploma.

Nositelji oznake IQ za svježe malvazije iz berbe 2016 su (23 vinara): Benvenuti, Brčić, Capo, Cattunar, Damjanić, Dešković, Fakin, Geržinić, Kozlović, Legović, Matošević, Medea, Novacco, Peršurić M.,Pilato, Ravalico, Sirotić, Terzolo, Tomaz, Trapan, Vina Zigante, Vivoda, Zigante d.o.o. Nositelj oznake IQ za zrelu malvaziju iz berbe 2015 je: Bruno Trapan.

Svojim dolaskom svečanost dodjele odličja podržali su: Valter Flego, župan Istarske županije, Edi Štifanić, gradonačelnik grada Poreča, Milan Antolović, pročelnik Ureda za poljoprivredu u Istarskoj županiji, dr.sc. Mario Staver, pročelnik poljoprivrednog odjela grada Poreča, Nenad Velenik, direktor TZ Poreč, Neven Staver, direktor Plave Laguna, a dodjeli je prisustvovao i Oz Clarke, ugledni svjetski vinski stručnjak.

Tijekom svečane dodjele odličja, Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, istaknuo je da je iza istarskih vinara još jedna izuzetna berba s vrhunskim rezultatima te kao će zasigurno i vina koja odležavaju, u budućnosti pokazati svoj potencijal.

„Vinistru ne smijemo gledati samo kao izložbu vina, već kao na važnu instituciju koja nas potiče na maksimalan trud i zalaganje za povećanjem kvalitete, na daljnju edukaciju, a istovremeno otvara vrata mladim ljudima koji u vinu, ulju i rakijama te ostalim proizvodima naše regije vide svoju budućnost“, istaknuo je gospodin Benvenuti.

U nadahnutom govoru mnogobrojne uzvanike oduševio je, Oz Clarke, jedan je od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, ispričavši svoje impresije o istarskim vinima s posebnim naglaskom na malvaziju i teran. Svoja iskustva i znanje, prenijet će i sudionicima masterclass radionice „Sva lica terana“.

Svečana dodjela odličja najbolja je uvertira uoči svečanoga otvorenja 24. međunarodne izložbe Vinistra koja će se ovoga vikenda održati u sportskoj dvorani Žatika u Poreču.


UDRUGA VINISTRA

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, osnovana je 1994. s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanja i održavanja tradicionalnih običaja povezanih s vinarstvom, bolje prezentacije vina te stvaranja imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.

IZLOŽBA VINISTRA

Vinistra, izložba vina i vinarske opreme, međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Od 1994. godine izložba se tradicionalno održava u Poreču. Cilj je Vinistre povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i ocjenjivačkog dijela.

SVIJET MALVAZIJA

Svijet malvazija međunarodno je natjecanje malvazija koje se uoči izložbe Vinistra održava od 2009. godine. Cilj je natjecanja Svijet malvazija okupiti što veći broj sorta malvazija, promovirati posebnosti kvalitete različitih sorta malvazija, prikazati najnovije trendove u proizvodnji malvazija te nagraditi najbolja vina. Povjerenstva koja vrednuju uzorke pristigle na natjecanje sastavljena su od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji vina ocjenjuju prema strogim odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV).