Dekor

Unesite prirodu u svoj dom – donosimo cvjetni dekor za svaki ambijent!

admin 12. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Sa svakim buđenjem proljeća, u nama se također budi neki instinkt za uređenjem vlastitoga doma i prostora u kojima obitavamo. Proljeće je idealno doba za presaditi neke stare biljke, posaditi novo sjeme ili jednostavno ispuniti dom suncem, vazama i cvijećem.

Jeste li ekološki osvješteni te gajite ljubav prema svim jednostavnim i održivim stvarima ili ste neustrašivi, modni vizionar i eksperimentator? Nije važno jer ovo proljeće donosi raznolike trendove u floristici, pa će se naći ponešto za svakoga. Cvijeće je, k tome, izvrstan način da izrazite svoju osobnost i oživite prostor.

Otkrijte koji su to vodeći trendovi u floristici i pobrinite se da vaš dom procvjeta u modno osviještenim bojama i oblicima trendova 2021:

1. NEUTRALNI TONOVI

Prvi trend koji možemo očekivati u 2021. tiče se palete boja koja postaje neutralnija, a dominiraju oni mekši, topliji tonovi. Posljednjih par godina mnogi su ljudi prepoznali potrebu za održivošću i organskom proizvodnjom, stoga trendovi u floristici koji nalažu prirodnije, zemljanije tonove nisu ništa neobično.

2. STIL INSPIRIRAN PSIHODELIJOM 70-IH

Na suprotnoj strani kolorističkog spektra, psihodelična paleta boja je sljedeći trend koji će vladati dizajnom interjera 2021. Inspirirani uzorcima veselih, jarkih boja 70-ih, dizajneri u modnom, pa tako i svijetu interijera i floristike ove sezone donose nam dašak flower-power energije ludih 70-ih i preporod ”glasnih” kombinacija boja.

3. SUHO CVIJEĆE

Još jedan trend koji smo naslijedili iz 2020., a bio je veoma popularan 80-ih godina prošlog stoljeća. Iako mu stručnjaci Feng Shuia nisu baš skloni, te smatraju da je suho cvijeće ustvari mrtvo cvijeće i prema tome predstavlja stagnirajuću energiju, koja ne potiče željen protok dobre, životne energije u prostoru, suho cvijeće ne predstavlja nužno samo romantično uvenulo cvijeće, kao ni umjetno cvijeće.

Postoje mnoge vrste tzv. poljskog cvijeća koje je puno dugotrajnije, stoga cjenovno dostupnije, o njemu se ne treba posebno brinuti, a osvojilo je srca i objave ljubiteljica cvijeća diljem svih društvenih mreža.

4. CVIJEĆE KOJE IMA POZITIVAN UČINAK NA ZDRAVLJE

U godini koja je iza nas, javni prostor su punile diskusije o mentalnom zdravlju, a 2021. će vjerojatno, s obzirom na još uvijek aktualnu pandemiju koronavirusa, slijediti ovaj trend. Zamijećena je uporaba biljaka i cvijeća koja je u bliskoj vezi s utjecajem na čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje. Od biljaka koje pročišćuju zrak i smanjuju anksioznost do onoga koje ublažava glavobolje i podiže raspoloženje.

5. MINIMALIZAM

U aranžiranju cvijeća, jednostavnost i minimalizam bit će vodeći trendovi u 2021. Svatko, uz malo mašte, kreativnosti i volje može aranžirati najljepše bukete koji će krasiti stol u blagovaonici ili komodu u hodniku. Neka vam nit vodilja bude minimalistička kompozicija, te ćete se i sami pretvoriti u cvjećara elegantna i istančana ukusa.