FOTO by Bulimia Project

Zabava

Umjetna inteligencija otkrila kako trebaju izgledati savršeni muškarac i žena

Daria Lovrić 18. svibnja 2023.

Pogledajte fotografije koje su rasplamsale raspravu!

Na pitanje kako izgledaju savršeni muškarac i žena, odgovorila je umjetna inteligencija. Naime, umjetna inteligencija generirala je fotografije, a rezultati su poprilično zabrinjavajući.

Istraživanje je provela organizacija za podizanje svijesti o poremećajima prehrane The Bulimia Project. Al je koristio alate koji su pružili uvid u fotografije i podatke milijarde ljudi na društvenim mrežama i na temelju njih je kreiran ideal koji je vrlo zabrinjavajuć.

Naime, organizacija The Bulimia Project upozorila je da su rezultati uglavnom nerealni, a iz prikazanih fotografija vidimo i zašto.

Eksperiment je otkrio da 40% slika koje je generirala umjetna inteligencija prikazuju nerealne tipove tijela – 37% za slike žena i 43% za slike muškaraca.

Za početak, slike “savršenih” muškaraca i žena pokazuju pristranost prema tamnijim tonovima kože. Žene na slikama imaju plavu kosu i smeđe oči, dok su savršeni muškarci prikazani sa smeđom kosom i smeđim očima.

Ipak, to je najmanji problem kod prikaza “savršenih” muškaraca i žena. AI-jeva kolekcija fotografija inspiriranih društvenim mrežama seksualizirana je više od većine slika koje se trenutno mogu pronaći na internetu.

Mnogi dijelovi tijela na ovim slikama su izvan proporcija, što je mnoge zbunilo i razljutilo.

“Dobra vijest o umjetnoj inteligenciji je da ima užasan ukus”, “Tako dugačak vrat…”, “Ima nešto zabrinjavajuće u ovim rezultatima…”, “Kako je umjetna inteligencija već rasistička?” – samo su neki od komentara.

O svemu su se oglasili i iz agencije. “Možemo samo pretpostaviti da je razlog tome što je umjetna inteligencija došla do toliko mnogo neobično oblikovanih verzija tjelesnih oblika, taj što društvene mreže promoviraju nerealne tipove tijela, za početak.” – poručili su iz Bulimia Projecta.