FOTO by Instagram @travelvi.ola / @fratellilocarminefiori / @rosaverablu

Dekor

Ukrasni kupus svojim prepoznatljivim i zanimljivim izgledom nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Daria Lovrić 25. kolovoza 2023.

Izuzetno je otporan na niske temperature i savršeno se slaže uz drugo jesensko cvijeće!

Uskoro nam stiže period kada ćemo biti prisiljeni svoje pelargonije, begonije i zvončiće zamijeniti nekim novim vrstama cvijeća u skladu s promjenom godišnjeg doba. Neke od najpoznatijih jesenskih biljaka su zvjezdan, fuksija, vrijesak i maćuhice, no želite li promjenu i tragate za efektnim cvijećem koje ne viđamo tako često razmislite o sadnji ukrasnog kupusa koji će vas osvojiti svojim bojama i oblicima.

Ukrasni kupus je izuzetno otporan na niske temperature i izvanredno doprinosi šarmu cvjetnih aranžmana tijekom jeseni, posebno kada se kombinira s drugim jesenskim cvijećem u teglicama i buketima.

Brassica oleracea, poznat kao ukrasni kupus, svojim iznimno dekorativnim i zanimljivim izgledom obogaćuje vrtove, zahvaljujući valovitim listovima.

Ovu biljku smjestite uz rub cvjetnih gredica ili u maštovite cvjetne aranžmane. Određene vrste ukrasnog kupusa nude se i kao rezano cvijeće stoga može služiti i kao dio buketa koji možete postaviti na kuhinjski otok u vazu ili na blagovaonski stol.

Prelaskom u jesen, unutarnji listovi glavica postupno prelaze u intenzivne nijanse raznih boja poput bijele, žućkaste, ljubičaste, ružičaste ili crvene. No, osim vizualne privlačnosti, ukrasni kupus ima i nutritivnu vrijednost.

Sadrži obilje vitamina C te je niskokaloričan. Iako je jestiv, treba napomenuti da je lišće prilično čvrsto i pomalo gorkog okusa. Stoga se često koristi u kulinarstvu kao dekoracija jela, dodajući poseban vizualni element.

Ukrasni kupus svojom izdržljivošću i šarmom obogaćuje jesenske okoliše, donoseći ne samo boju već i blagodati vitamina u dekorativnom pakiranju.

Iako se ukrasne sadnice kupusa sade krajem svibnja, dekorativni kupus može se sijati izravno u zemlju od lipnja. Ako ste propustili posaditi ovu zanimljivu biljku, u vrtlarskim trgovinama u jesenskom periodu, kada ukrasni kupus izgleda najljepše, možete kupiti gotove ukrasne sadnice kupusa u posudama.