FOTO by Paulista City Hall

Zabava

Ugrožena vrsta morskih kornjača izlegle bebe kornjače u samoći zbog samoizolacije ljudi

Antonija Andabak 04. travnja 2020.

Gotovo stotinu ugroženih vrsta morskih kornjača izlegle su se na brazilskoj plaži koja je, sada kada nema ljudi, njihov dom što znači mnogo za obnovu eko-sustava!

Obala u Paulisti, gradu na sjeveroistoku države Pernambuco, u Brazilu, obično je prepuna kupača na plaži koji svjedoče nevjerojatnom trenutku izlaska beba karetnih želvi iz svojih jaja.

To je mjesto na žalost postalo poznato i po ilegalnom ulovu, unatoč upozorenjima! Zbog virusa COVID-19, ljudi su u samoizolaciji, što znači veliku promjenu za ovu ugroženu vrstu morskih kornjača.

Krajem ožujka, 97 beba kornjača izašlo je iz svojih “oklopa” i prvim se opreznim pokretima uputilo prema Atlantskom oceanu, ovoga puta bez osoba koje bi svjedočile toj veličanstvenoj sceni.

Jedine osobe koje su mogle potvrditi ovaj događaj bili su vladini zaposlenici koji su uspjeli snimiti nekoliko fotografija “prvih koraka” beba karetnih želvi.

Divne vijesti! Koale napokon vraćene u divljinu nakon australskih požara!

Karetne želve nalaze se u tropskim oceanima i žive uz morske spužve te čine bitan dio podvodnog ekosustava, a zbog svog izgleda postale su plijen lovaca koji njihove oklope prodaju za velike količine novaca na tržištu nakita.

Srećom, brazilski projekt zaštite okoliša pod imenom Tamar, doprinosi obnavljanju ovih i drugih ugroženih vrsta morskih kornjača poput maslinastih želvi, glavatih želvi te sedmoprugih usminjača.

Ovo je još jedan dokaz da nedavna karantena doprinosi obnovi čitavog eko sustava, a u ovom slučaju pokrenula se postupna repopulacija želvi.