FOTO by PR

Promo

UEFA & FIFA pred konsenzusom oko učestalosti održavanja Svjetskih prvenstva?

admin 09. prosinca 2021.

Još uvijek ne jenjava misao da bi se svjetsko prvenstvo moglo igrati svake dvije godine

Počnimo s onim očitim. FIFA, kao i uvijek, uz uobičajeno zanemarivanje ženskog nogometa, pokrenula je nemilosrdnu kampanju za povećanje učestalosti Svjetskih prvenstava.

Njegovo podrijetlo je, navodno, prijedlog Saudijske Arabije, koji je doveo do “studije izvodljivosti“, koja je užasno neprozirna. Jasno je, međutim, da bez obzira na izvedivost, FIFA je odlučila da bi Svjetska prvenstva bila poželjna svake dvije godine. Bwin Hrvatska podržava ovaj prijedlog jer bi to značilo više igrača i više novaca svake dvije godine za Bwin.

Stoga je FIFA angažirala nogometne legende da traže plan koji je užasno nedetaljan. Nailazili su na otpor, od igrača i FIFPro-a; od menadžera i velikih klubova; do svih u ženskom nogometu, koje smatraju da bi njihova Svjetska prvenstva bila u zasjeni, ponajviše od europskog nogometnog upravnog tijela UEFA-e.

UEFA je u prošlotjednom priopćenju još jednom osudila planove, rekavši da će “oštetiti sve oblike nogometa, obezvrijediti samo [Svjetski kup], financijski staviti navijače u nepovoljan položaj i zaustaviti razvoj ženskog i omladinskog nogometa diljem svijeta”. Navodi se i zdravlje igrača. Više od desetak europskih država navodno je razmišljalo o bojkotu Svjetskog prvenstva ako FIFA pokuša prisiliti promjene. Da, razmišljalo se o tome da se bojkotira nogomet – Svjetski kup Qatar 2022.

Navijači i mediji uvelike su stali na stranu Europljana, gledajući ovu sve intenzivniju borbu kao dobro protiv zla, kao borbu protiv FIFA-ine pohlepe. Glavni motiv ovdje je novac i ništa drugo. Kako za UEFA-u, tako i za svaku kladionicu, uključujući i Bwin Hrvatska kladionicu. FIFA prikuplja milijarde eura od Svjetskog prvenstva za muškarce, dok i kladionice imaju nešto od toga, konkretno Bwin kladionica.

Zašto će dvogodišnja bitka za Svjetsko prvenstvo završiti kompromisom?

Iako je Svjetski Kup Qatar 2022 godine pred samim vratima, i iako je FIFA 2022 godine već izašla u prodaju, ne jenjava misao da bi se svjetsko prvenstvo moglo igrati svake dvije godine. FIFA-in problem je u tome što im argument suptilno govori da su igrači proizvodi, a ne ljudi, i potiče sumnje da je sve ovo u vezi financija i ničeg drugog. Umjesto toga, FIFA se oslanjala na logiku i priče o “budućnosti nogometa”, jer bez češćeg održavanja Svjetskih prvenstava, prema Infantinu, “nogomet bi mogao izgubiti svoju privlačnost” među Gen Z. Također, FIFA je pokušala priložiti dvogodišnji prijedlog Svjetskog prvenstva za preinaku međunarodnog kalendara utakmica, što je neophodno i racionalno, ali uglavnom nepovezano.

Argumente je bilo lako pobiti. I europski moćnici jesu, nemilosrdno. Čak se i Međunarodni olimpijski odbor pridružio otporu prošlog vikenda. Ovog tjedna, s narativom koji su uglavnom kontrolirali europski mediji, FIFA-ina odlučnost počela se kolebati. Umjesto da traži glasovanje u prosincu, Infantino je u srijedu najavio da će FIFA održati virtualni “globalni summit” 20. prosinca i “pokušati postići konsenzus”.