Promo

U sklopu Tinovih dana u Vrgorcu predstavljen prvi Vrgorski craft gin imena Poetica!

admin 05. srpnja 2022.

Poetica u Tinovom gradu

U Vrgorcu je uoči dodjele književne nagrade Tin Ujević, koju Društvo hrvatskih književnika dodjeljuje za doprinos hrvatskom pjesništvu, predstavljen i jedan poseban proizvod na kojeg bi vjerujemo i sam Tin bio jako ponosan.

Tin Ujević je rođen u Vrgorcu, gdje se svake godine u organizaciju gradskog Centra za kulturu i Društva hrvatskih književnika, njegov rođendan slavi manifestacijom Tinovi dani. Ove godine je zanimljivost to što je slavlje poezije dobilo i svoju Poeticu.

I potpuno se čini prirodno da Tin i Vrgorac iznjedre nešto što je prvi craft džin u Hrvatskoj napravljen sa začinima i travama tog kamenitog kraja i oplemenjen izvorskom vodom s obronaka Biokova. Sve to je još davno Tin opjevao i kao da se samo čekalo kada će se ukazati Poetica.

Iz ljubavi je nastala želja, a uz strast je nastala Poetica

Jelena Majić Nosić je kreatorica ovog džina i na pitanje kako se odlučila upustiti u tu avanturu kaže da je jednostavno vlastitu strast i znanje iskoristila kako bi svu raskoš kraja u kojem živi, njegovih okusa i mirisa, uz nužnu dozu ljubavi, pretočila u bocu Poetica craft džina.

Dodaje tome da je cijela filozofija Poetice svedena na bazične elemente, te da se trudi ne forsirati i ne nametati tržišni uspjeh kao osnovno mjerilo. Radije naglašava romantiku, pozitivnu energiju pa čak i određenu dozu mistike vlastitog pothvata.

U čast Tinovog rođendana je napravljeno predstavljanje

Večer predstavljanja organizirana uoči pjesnikovog rođendana bila je prepuna pozitivne energije. Uz glumca Gorana Grgića koji je interpretirao Tinovu poeziju, goste je oduševio i Dražen Bogdanović svojim izvedbama na saksofonu. Posebno zanimljiv umjetnički detalj je bio sketchking kutak Vrgorske umjetnice Maye Beus koja je crtala portrete gostiju, a gastronomski vrhunac je osigurao chef Stevo Karapandža koji je kreirao i potpisao jela za tu večer i za čiju su pripremu bili zaduženi članovi Saveza kuhara ŠKMER-a.

Ipak zvijezda večeri je uz Tina bio gin Poetica kao osnovni sastojak koktela koje je kreirao i potpisao poznati barmen Zoran Lukić.

Tin bi bio zadovoljan

Ako je suditi po onome što smo vidjeli i probali, ali i tome da nam je gospođa Jelena najavila i zimsku varijantu gina imena Winter balade i novu ljetnu varijantu Poetice infuzirane Vrgoračkom jagodom, koja će nosit naziv Summer sonet, sigurni smo da Tinova Poetica ima perspektivu.

Vjerujemo da bi i sam veliki pjesnik bio zadovoljan činjenicom da se u njegovom rodnom gradu proizvodi vrhunski gin, a i da se godinama nakon njegovog odlaska još uvijek rade proslave njemu u čast.