FOTO by Dean Yan

Kultura

U Pragu se nalazi jedna od najljepših knjižnica na svijetu

admin 22. ožujka 2021.

Pruža osjećaj kao da ste na trećem katu dvorca Hogwarts

Iako se sva čarobna mjesta u najviše slučajeva nalaze u bajkama i filmovima ponekad naiđemo na mjesta u stvarnom svijetu koja pružaju jednak osjećaj.

Klementinum knjižnica nalazi se u Pragu i proglašena je jednom od najljepših na svijetu, a svojom vas arhitekturom šalje u jedan novi svijet.

Foto: Iztok Alf Kurnik

Knjižnica Klementinum predstavlja izvrstan primjer barokne arhitekture, a prvi je put otvorena 1722. godine u sklopu isusovačkog sveučilišta i u njoj se nalazi preko 20 000 knjiga.

Čitatelji su je proglasili jednom od najljepših i najčarobnijih knjižnica na svijetu!

Foto: ccmailb
Foto: klementinum

Stropne freske ove praške knjižnice naslikao je Jan Hiebl. 1781. godine, a neke od rijetkih povijesnih knjiga iz ove kolekcije poslane su Googleu na skeniranje i na kraju će biti dostupne na Google Booksu.

Foto: Olivier Martel Savoie
Foto: klementinum.com

Baš kao što je malo poznato za ovaj slatki pariški dragulj, tako su i nepoznate činjenice o njegovoj povijesti, a najznačajniji istup u svijetlu javnosti imao je u romanu “The Secret Miracle” poznatog španjolskog književnika Jorgea Luisa Borgesa.

Foto: Sean Yan

Danas predstavlja Nacionalnu knjižnicu Češke Republike i pruža jedinstven bijeg od stvarnosti u čarobne kutke barokne arhitekture.