Zabava

Trikovi koji će vam pomoći preživjeti ljeto u autu bez klime

Daria Lovrić 25. svibnja 2022.

Nemate klimu ili ju ne želite uključiti? Donosimo savjete za što ugodniju vožnju...

Iako danas skoro pa ne postoji auto koji nema klima uređaj, mnogi ga nemaju ili ne žele koristiti. Iako ona pruža komforniju i lakšu vožnju u autu, uz nekoliko trikova vožnja bez klime također može biti ugodna.

Temperature na termometru kreću divljati i svaki dan su za koji stupanj veće. Već nam je sada teško podnositi visoke temperature, a još uvijek nismo duboko zagazili u najtoplije mjesece u godini. Kako bi si period proveden u autu učinili lagodnijim slijedite iduća pravila.

Parkirajte auto u hladu

Idete li na mjesta koja već poznajete ili dolazite li svakodnevno na isti parking, primjerice na posao, već otprilike znate na koji se način sunce kreće i gdje će biti hlad. Pokušajte uloviti parkirno mjesto u hladu kako bi vam u autu bila što manja temperatura nakon što završite s poslom.

Koristite sjenila za stakla i otvorite prozore

Ako ne možete pronaći mjesto u hladu, svakako nastojte prekriti prozore. U tome vam mogu pomoći reflektirajuća sjenila koja će umanjiti efekt zagrijavanja unutrašnjosti. Obavezno ostavite centimetar do dva otvorene prozore jer će to omogućiti izlazak vrućeg zraka iz auta. Kod vožnje također ostavite otvorene prozore kako bi zrak nastavio cirkulirati.

Provjetrite auto prije ulaska

Prije sjedanja u auto, provjetrite ga tako da spustite prozor na suvozačevoj strani do kraja i zatvorite vrata. Nakon toga otvarajte i zatvarajte vozačeva vrata potičući cirkulaciju zraka. ovim ćete trikom vrlo brzo rashladiti unutrašnjost vozila.

Vruća koža u autu

Vjerojatno vam se već milijun puta dogodilo da su volan i mjenjač toliko vrući da ih je gotovo pa nemoguće držati rukom. Kako bi to izbjegli, kod idućeg parkiranja volan automobila zavrtite kako bi gornja strana bila okrenuta prema dolje i na mjenjač stavite neku vrstu tkanine.

Putujete li na godišnji odmor izbjegavajte najveće vrućine i krenite na put noću. Sa sobom uvijek imajte dovoljno vode kako vam ne bi pozlilo od vrućine ili kako ne bi dehidrirali.