FOTO by PA / Instagram @viaggio_nel_mondo

Putovanja

Treba vam odmor od muškaraca? Posjetite prvo svjetsko selo “samo za žene”

Krešimir Šustić 05. siječnja 2021.

Afrika, sunce, pleme, no wifi... zvuči kao raj

Ponekad se svatko od nas nađe u situaciji u kojoj bi najradije spakirali kofere i sami se uputili u nepoznat kraj kako bi se odmorili od svakodnevnih briga i obaveza.

Ako i vi sami spadate u tu kategoriju i uz to vam je dosta muškaraca s kojima dijelite životni i poslovni prostor, onda imamo pravo rješenje za vas.

Photo credit: Wikimedia

Selo Umoja, smješteno je u Afričkoj državi Kenija i prvo je u svijetu naseljeno mjesto čiji su stanovnici samo žene koje vladaju svojim malenim carstvom.

Photo credit: PA

1990. godine stvorila ga je Rebecca Lolosoli koja je na tu ideju došla dok se nalazila u bolnici oporavljajući se od premlaćivanja od strane grupe muškaraca.

Bila je jedna od 15 žena koje su preživjele silovanje, a iako su od muškaraca u blizini dobivali brojne odgode za njihovo žensko selo, na kraju su ga uspjeli učiniti sigurnim utočištem i za žene i za djecu.

Oni koji tamo žive vrlo su štedljivi, a novac zarađuju izradom nakita i vođenjem kampa udaljenog kilometar uz rijeku, u kojem odsjedaju grupe safari turista, kao i naplatom male naknade za ulazak u Umoju.

Selo je postalo idealno mjesto za žene koje ne žele živjeti u dogovorenim brakovima i prema tuđim standardima, a žele pobjeći od zle sudbine koju im kroji jači spol.

Stanovnice tvrde kako su ondje naučile raditi stvari koje su ženama obično zabranjene te da im je dopušteno zarađivati vlastiti novac, što ih čini ponosnima.