FOTO by Instagram @amonranzo / @croatia.from.above

Kultura

Trakošćan – neogotički dvorac iz bajke

admin 27. srpnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Ponad mirnog Trakošćanskog jezera, u kojemu se zrcali njegov veličanstveni odraz smjestio se neogotički dvorac iz romantičarskih snova o krinolinama, krabuljnim plesovima, zmajevima i vitezovima u sjajnim oklopima.

Iako je svoj neogotički izgled poprimio tek nakon adaptacije 1853. godine, prvi se puta spominje u pisanim dokumentima još u 14. stoljeću.S oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca.

Stiglo nam je ljeto, a s njime i iznadprosječno visoke temperature, no i dani godišnjeg odmora! Iako su gotovo svi već pojurili na more, za sve vas koji ste ostali u Zagrebu i odbrojavate dane do nekog duljeg godišnjeg odmora, imamo izvrstan prijedlog za mini izlet do jednog od naših, zasigurno, najljepših i najupečatljivijih dvoraca. Pričamo o velebnom Trakošćanskom dvoru!

Njegovi gotički tornjevi još iz daljine dominiraju krajolikom Hrvatskoga zagorja, a nježna svijetložuta boja, sa okolnim zelenilom parka u engleskom stilu i šume, tvori predivan koloristički kontrast.

Dvorac je podignut u 13. stoljeću kao manji burg u sustavu utvrda Zagorske kneževine. U osnovi dvorca prepoznatljive su značajke jednostavnih romaničkih burgova 12. i 13. stoljeća.

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Od mnogobrojnih se feudalnih gospodara ističu Celjski grofovi, Jan Vitovec, Korvini, a nakon raspada Zagorske kneževine kao posebno vlastelinstvo uživaju ga Gyulayi, a za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković.

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama.

U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju, ubrzo zatim dvorac je nacionaliziran.

1954. godine osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske.

Muzej je otvoren svaki dan, uključujući vikende i blagdane.Ljetno radno vrijeme muzeja je od 10:00 do 18:00 sati. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 40 kuna, za učenike do 18 godina 20 kuna, a za djecu do 7 godina ulaz je besplatan.