Dom

Torta s jagodama ”Strawberry fantasy” najdraža nam je proljetna slastica!

Nina Stojanov 07. lipnja 2023.

Donosimo recept za ovaj osvježavajući desert!

Šarenilo voća oduzima nam dah na svakom koraku, nalazili se na tržnicama ili ipak u trgovinama. Svakako je draže svima imati domaći proizvod, pogotovo kad je riječ o jagodama. Ti mali slatki crveni plodovi svakog će osvojiti, time više kada ih pronađemo u slasticama.

Za vas sam pripremila predivnu tortu, koju čine žele od jagoda i krema od vanilije.

U nastavku pročitajmo koji sastojci su vam potrebni kako biste ju izradili:

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 400 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 planinski kremasti gusti jogurt
  • 100 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 2 praška za pecivo

Krema od vanilije:

  • 1 puding od vanilije
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • Nekoliko komada svježih jagoda

Žele preljev od jagoda:

  • 50 g šećera
  • 500 g svježih jagoda
  • 3 žlice gustina

Ganache od čokolade:

  • 2 bijele čokolade s kokosom i chrispijem
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Jaja i šećer za biskvit pjenasto izradite.

2. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer.

3. Postepeno ulijte ulje i mlijeko, i na kraju umiješajte gusti jogurt.

4. Smjesu rasporedite na 3 jednaka dijela i pecite u okruglom kalupu na 180 ° stupnjeva oko 20 minuta.

5. Svaki pečeni biskvit namočite s limunovim sokom.

6. Od mlijeka odvojite jedan dio koji ćete pomiješati s prahom od pudinga i šećerom, a ostatak stavite da zakuha.

7. Kad je mlijeko spremno, lagano ulijte smjesu za puding i šećerom. Miješajte sve dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre. Prebacite u drugu posudu, pokrijte s folijom i ostavite da se ohladi.

8. Kad se krema ohladila, dodajte joj slatko vrhnje i izradite ju sve dok ne postane pjenasta i prozračna. Nekoliko komada jagoda dodajte kremi i izmiješajte kako bi krema poprimila miris jagoda i dobila laganu rozu boju.

9. Ostatak jagoda očistite od peteljki, prepolovite ih i ubacite u blender. Kad su se jagode samljele, prebacite ih posudu za kuhanje i stavite na vatru. Dodajte im šećer i pustite da zakuhaju. Dodajte izmiješani gustin i miješajući kuhajte dok se ne zgusne.

Ganache ćete napraviti na sljedeći način:

1. Na pari otopite čokoladu. Vi možete koristiti i običnu bijelu čokoladu.

2. Dodajte joj slatko vrhnje i promiješajte.

3. Na prvi biskvit premažite jedan dio kreme. Stavite preko kreme drugi biskvit.

4. Preko drugog biskvita stavite preljev od jagoda, pa preko stavite trećinu biskvita.

5. Preko zadnjeg biskvita premažite ostatak kreme, i ono kreme što vam ostane, iskoristite ju za bočno premazivanje torte.

6. Ganache prelijte preko torte. Tortu ukrasite po želji.

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!