
FOTO by recipeci.com / Instagram @tonkarecirucak / cooking.nytimes.com
Torta od kestena bez pečenja
Vjerujte nam da će se tražiti kriška više...
Jesensko doba je doba raznog šarenog voća, povrća i raznih plodova, a onaj plod koji najčešće vežemo uz ovo razdoblje je kesten.
Rolada od kestena ili kesten pire su klasici na kojima smo svi odrasli, ali mi vam donosimo nešto malo drugačije i jednostavnije – tortu od kestena koju ne morate ispeći!

Pozovite prijatelje, ekipu ili kolegice s posla na ovu prekrasnu tortu – garantiramo vam da će se tražiti kriška više!
Za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 80 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 ml mlijeka
Za kremu:
- 500 g kesten pirea
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ruma

I još:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera u prahu
Priprema:
Za podlogu otopiti čokoladu, a kekse i orahe samljeti. Pomiješati u većoj posudi kekse, orahe i šećer. Dodati otopljenu čokoladu i maslac sobne temperature pa sve skupa dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna tamna masa.

Okrugli kalup za torte 24 cm promjera premazati tankim slojem maslaca, pa ga staviti na podlogu na kojoj će torta stajati. Natiskati na dno podlogu i poravnati. Staviti u hladnjak dok pripremate kremu od kestena.

Za kremu miksati maslac sobne temperature i šećer u prahu pa na kraju umiksati kesten pire. Miksati tako dugo dok sve ne postane jednolično i glatko. Ako koristite nezaslađeni kesten pire, tada malo pojačajte količinu šećera! Dobivenom kremom premazati podlogu. Odložiti opet sve u hladnjak dok miksate slatko vrhnje.

Slatko vrhnje miksati u čvrsti šlag uz dodatak šećera u prahu. Čvrstim šlagom premazati kremu od kestena. Posipati sve čokoladnim strugotinama pa ostaviti u hladnjaku bar pola sata da se dobro stisne.
Maknuti obruč sa rashlađene torte i poslužiti.
Bon Appétit!