Ljubimci

Toplotni udar kod vaših psića i mačaka – kako ga spriječiti?

Mia Vodopija 19. srpnja 2021.

Slijedite ove korake u očuvanju zdravlja vaših ljubimaca

Ljudi nisu jedini kojima može biti loše od vrućine – toplotni udar nije nešto s čime bismo se trebali igrati. Naši se dlakavi prijatelji također osjećaju pakleno kad ljetna vrućina zagrije ulice.

Prekomjerna vlaga i visoke temperature pružaju ekstremnu nelagodu psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima, posebno tijekom mjeseca lipnja, srpnja i kolovoza.

Toplotni udar - Pas se hladi mlazom vode

Ovo vremensko razdoblje može biti vrlo opterećujuće za kućne ljubimce, posebno za pse i mačke koji se ne mogu potpuno rashladiti ako je vlaga velika. Upravo zato je potrebno poduzeti korake kako biste smanjili izloženost svog ljubimca vrućini kako im se tjelesna temperatura ne bi popela na štetne razine.

Velike su šanse za toplotni udar tijekom vrućine, a on može biti fatalan za vašeg ljubimca, ako se odmah ne liječi. Znakovi toplotnog udara uključuju staklene oči, ubrzan rad srca, otežano disanje, puno sline ili pjene u ustima, nesvjestica itd.

Toplotni udar - dva psa na slici poziraju

Dakle, veterinari diljem svijeta su podijelili neke potrebne smjernice o tome kako zaštititi svoje ljubimce od prekomjernih vrućina. Evo sljedećih korisnih savjeta kako bi kućnim ljubimcima bilo ugodno i hladno:

  • Unesite kućnog ljubimca u kuću kad je jako vruće
  • Ako ih nije moguće držati unutra, pobrinite se da u vrtu postoje neka zaštićena mjesta na kojima se vaš ljubimac može odmoriti. Provjerite hoće li biti sjene u svako doba dana, ovisno o položaju sunca
  • Ne ostavljajte kućne ljubimce u zatvorenim vrtnim šupama ili garažama jer se one mogu jako zagrijati po vrućem danu
  • Pazite da vaši ljubimci piju puno čiste, svježe vode koja nije stavljena na sunce. Također možete staviti kockice leda u vodu da se ohladi
  • Možete držati dvije posude za pitku vodu u slučaju da je jedna gotova ili da ju pas sruši
  • Izbjegavajte šetnju kućnog ljubimca po vrućini – šetajte rano ujutro ili navečer kad je svježije
  • Ne dopustite kućnom ljubimcu da hoda po vrućim površinama poput kolnika, cesta ili vrućeg pijeska – psi mogu opeći šape
  • Ne ostavljajte kućnog ljubimca samog u automobilu, čak i ako su prozori djelomično otvoreni

Uvjereni smo da jako volite vaše pse i mace i da ih ne biste izložili velikim vrućinama, ali ponavljanje je majka mudrosti. Puno hladne vode u hladnijoj prostoriji je siguran način da vaš ljubimac bude dobro!