FOTO by Optika Anda

Zabava

Top 10 zanimljivih činjenica o miopiji (kratkovidnosti)

Mia Vodopija 15. studenoga 2021.

Unatoč genetskom faktoru, na razvoj kratkovidnosti utječe i način na koji koristimo svoje oči i vid.

Muti vam se vid ili imate glavobolje? Osjećate kako vam se oči naprežu kada sjedite dugo ispred ekrana? Ne vidite jasno predmete koji su daleko od vas?

Ako su odgovori na ova pitanja da, vrijeme je za posjet oftalmologu koji će vam najvjerojatnije dijagnosticirati kratkovidnost ili miopiju. Unatoč genetskom faktoru, na razvoj kratkovidnosti utječe i način na koji koristimo svoje oči i vid.

U nastavku donosimo 10 zanimljivosti o kratkovidnosti koje možda niste znali!

1.) Kratkovidnost pogađa do četvrtinu osoba u Europi i postaje sve češća.

2.) Poznato je da je veća vjerojatnost da ćete je razviti ako su vam jedan ili oba roditelja kratkovidni. Istraživanja su do sada identificirala više od 40 gena povezanih s kratkovidnošću.

3.) Provođenje puno vremena radeći aktivnosti kao što su čitanje, pisanje i eventualno korištenje ručnih uređaja (telefoni i tableti) te velike količine vremena provedenog na računalima također mogu povećati rizik od razvoja kratkotrajne vidovitosti.

4.) Miopija se obično javlja oko puberteta i postupno se pogoršava dok oko potpuno ne izraste, ali se može razviti i u vrlo male djece.

5.) Istraživanje je pokazalo da igrajući se vani u djetinjstvu može smanjiti vaše šanse da postanete kratkovidni.

6.) Glavni znakovi da je vaše dijete kratkovidno mogu uključivati:

  • moraju sjediti u prvim klupama u školi jer im je teško čitati s ploče
  • sjede blizu televizora
  • žalba na glavobolju ili umor očiju
  • redovito trljaju oči

7.) Oči s visokim stupnjem miopije izložene su povećanom riziku od razvoja ozbiljnog stanja poput ablacije retine ili glaukoma.

8.) Kratkovidnost je još rasprostranjenija u Aziji. U nekim zemljama do 80% stanovništva je kratkovidno.

9.) Najčešći postupci za smanjivanje kratkovidnosti su:

  • korektivne naočale/kontaktne leće
  • laserske operacije kao što su: fotorefraktivna keratektomija, laserski potpomognuta in situ keratomileuza i prstenovi rožnice
  • implantati umjetne leće

10.) Slab vid ili kratkovidnost povezani su s višom razinom kvocijenta inteligencije!

U slučaju da tražite pravu optiku za vas, mi vam toplo preporučujemo Optiku Anda! Uputite se na kompletan oftalmološki pregled koji obavlja doktor specijalist oftalmologije i preporučuje se svima koji imaju bilo kakve smetnje vida. U galeriji ispod možete pogledati naših 10 izbora stylish dioptrijskih naočala!

Nadamo se da ste saznale nešto novo i da ćete se nagraditi kvalitetnim naočalama u Optici Andi. Ako vas nešto dodatno zanima, možete provjeriti na njihovoj web stranici!