Iće & piće

Top 10 namirnica koje smiruju stres

Krešimir Šustić 30. prosinca 2020.

Lijekovi za smirenje koje svi imamo kod kuće

Neočekivana elementarna nepogoda koja je zadesila Lijepu našu u svima nama je probudila osjećaj nemira i straha te izazvala stresne sate i dane koji su pred nama.

Iako je uistinu teško, upravo u takvim situacijama potrebno je da se smirimo koliko god možemo kako ne bismo širili i prenosili paniku na ljude oko nas.

Tako mnogi posežu za raznim načinima za smirenje, no nismo niti svjesni da zapravo namirnice koje smanjuju stres i smiruju svi posjedujemo u našim domovima.

U nastavku donosimo čak njih 10 uz koje ćete osjetiti trenutno olakšanje i sačuvati svoje mentalno zdravlje.

Artičoke

Artičoke su nevjerojatno koncentrirani izvor vlakana i posebno bogate probioticima te hrane prijateljske bakterije u našim crijevima.

Studije pokazuju da probiotici poput fruktooligosaharida (FOS), koji su koncentrirani u artičokama, mogu pomoći u smanjenju razine stresa.

Jaja

Jaja su prepuna vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidansa potrebnih za zdrav odgovor na stres.

Posebno su bogata kolinom, hranjivom tvari koja se u velikim količinama nalazi u samo nekoliko namirnica, a dokazano je da igra važnu ulogu u zdravlju mozga i može zaštititi od stresa.

Peršin

Peršin je hranjiva biljka prepuna antioksidansa, spojeva koji neutraliziraju nestabilne molekule zvane slobodni radikali i štite od oksidativnog stresa.

Oksidativni stres povezan je s mnogim bolestima, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti.

Češnjak

Češnjak ima puno sumpornih spojeva koji pomažu u povećanju razine glutationa te je ovaj antioksidans dio je prve linije obrane našeg tijela od stresa.

Štoviše, studije sugeriraju da češnjak pomaže u borbi protiv stresa i smanjuje simptome anksioznosti i depresije.

Sjemenke suncokreta

Suncokretovo sjeme su bogat izvor vitamina E, a poznato je da ovaj vitamin topljiv u mastima djeluje kao snažan antioksidans i neophodan je za mentalno zdravlje.

Također sadrže puno hranjivih sastojaka koji smanjuju stres, uključujući magnezij, mangan, selen, cink, vitamine B i bakar.

Brokula

Povrće poput brokule poznato je po svojim zdravstvenim blagodatima, a prehrana bogata istim može smanjiti rizik od određenih karcinoma, bolesti srca i poremećaja mentalnog zdravlja.

Brokula je također bogata sulforafanom , sumpornim spojem koji ima neuroprotektivna svojstva i može ponuditi smirujuće i antidepresivne učinke

Slanutak

Slanutak je prepun vitamina i minerala koji nam služe u borbi protiv stresa, uključujući magnezij, kalij, vitamine B skupine, cink, selen, mangan i bakar.

Ove ukusne mahunarke također su bogate L-triptofanom, koji je vašem tijelu potreban za stvaranje neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje.

Čaj od kamilice

Kamilica je ljekovita biljka koja se od davnina koristi kao prirodni reduktor stresa te se pokazalo da čaj ove biljke potiče miran san i smanjuje simptome anksioznosti i depresije.

Osmotjedno istraživanje na 45 osoba s anksioznošću pokazalo je da uzimanje 1,5 grama ekstrakta kamilice smanjuje razinu kortizola u slini i poboljšava simptome anksioznosti.

Borovnica

Borovnice su povezane s nizom zdravstvenih blagodati, uključujući poboljšanje raspoloženja.

Ove bobice sadrže puno flavonoidnih antioksidansa koji imaju snažno protuupalno i neuroprotektivno djelovanje, a mogu pomoći u smanjenju upala povezanih sa stresom i zaštititi od staničnih oštećenja povezanih sa stresom.

Školjke

Školjke imaju puno aminokiselina poput taurina, koji je proučavan zbog svojih potencijalnih svojstava za poboljšanje raspoloženja.

Taurin i druge aminokiseline potrebne su za proizvodnju neurotransmitera poput dopamina, koji su neophodni za regulaciju reakcije na stres.