Top 10 najsretnijih država na svijetu!

Engineer 30. travnja 2019.

Sreća je emocionalno stanje koje je teško za definirati, a još teže izmjeriti.

Nalazite li se vi u stanju u kojem vam nedostaje više osmijeha na licu? Nedostaje li vam osjećaj da ste okruženi zadovoljnijom, ispunjenijom zajednicom? Možda su onda upravo ova mjesta pravo rješenje za godišnji odmor, a možda čak i novi početak.

Kraljevina Butan, poznato i kao “ekološki izolirano carstvo u nebesima”, azijska je država koja graniči s Kinom i Nepalom, a čak 80% države je smješteno iznad 2000 metara nadmorske visine, te je pristup strancima dopušten samo u određene dijelove države.

Zašto je ova zemlja zanimljiva? Zato što je to zemlja podređena čovjeku.

Osnovno načelo države je da zadovolji dobrobit i sreću svojih stanovnika putem indeksa zvanog Gross National Happiness (GNH), odnosno, bruto nacionalne sreće (BNS).

Prethodni kralj države čak je tvrdio da je GNH važniji od Gross Domestic Product (GDP), odnosno bruto domaćeg proizvoda (BDP). Iako, budući da su zadnja istraživanja pokazala da je ista država na 97. mjestu po stupnju sreće, možda bi se mogli ugledati na sljedeće destinacije. (izvor)

10. Australija

Najmanji svjetski kontinent, ujedno i otok, veoma je privlačna turistička destinacija koja svojim plažama, idealnim vremenskim uvjetima, slovi kao mjesto gdje možete pobjeći od užurbane svakodnevice, ali istovremeno biti dio nje, posebno ako želite posjetiti gradove kao što su Melbourne ili Sidney.

Ova država poznata je i po jedinstvenoj flori i fauni koje također oduševljavaju turiste diljem svijeta, posebno ako vas veseli društvo pande ili klokana.

9. Švedska

Švedska je u odnosu na prethodnu godinu zamijenila mjesto s Australijom, ali je ujedno i najniže rangirana skandinavska zemlja na listi.

Unatoč tome, Švedska je zaslužno zauzela ovo visoko mjesto zahvaljujući kombinaciji prekrasnih divljina, modernim gradovima i skandinavskom kul stavu mještana.

Stockholm slovi među turistima kao jedan od najljepših skandinavskih gradova.

8. Novi Zeland

Ova daleka zemlja smještena istočno od Australije, već dugi niz godina budi veliki interes kod turista iz raznih dijelova svijeta.

Opušteni, blaženi način života, koji je poznat za stanovnike ove skupine otoka, ima vrlo privlačan efekt na turiste koji ga objeručke pozdravljaju te mu zasigurno i pomalo zavide. Ljepota prirode, ugodna klima te na posljetku i sama činjenica da ste udaljeni tisućama kilometara od ostalih kontinenata neće vas ostaviti ravnodušnima.

7. Kanada

Ova sjevernoamerička država drži svoje sigurno mjesto u top 10 zemalja već dugi niz godina. Tome pridonosi dugi životni vijek, mali broj stanovnika u odnosu na veličinu prostora (nenapučenost je ovdje bitan faktor), krajolici koji će vas ostaviti bez daha.

Ono što Kanada nudi jest ravnoteža između mogućnosti samoće i gradskog života koji nudi veoma raznovrsne mogućnosti i zabavu.

6. Nizozemska

Ova potpuno ravna zemlja svjetski je poznata po svom opuštenom, liberalnom pristupu životu. Vožnja na biciklu ovdje je svakodnevna pojava koju lokalno stanovništvo, kao i turisti koriste za obavljanje raznih aktivnosti kao što su odlasci na posao, razgledavanje prekrasnih livada prepunih tulipana i vjetrenjača.

Mirnoću tih livada i krajolika možete “razbiti” posjetom Amsterdamu koji će vam ponuditi zanimljiv i raznolik društveni život, ponajbolju ponudu europske kulture kao i druge mogućnosti uživanja. Neka vam pritom zelena boja bude na pameti.

5. Švicarska

Zemlja koja je 2015. godine bila na samom vrhu ove ljestvice, Švicarska je i dalje poprilično veselo mjesto te dom mnogim sretnim stanovnicima. Koja je tajna uspjeha ove države?

Povoljan porezni režim, procvat gospodarstva, fenomenalna infrastruktura, obrazovne usluge. Mislite da to nije dovoljno? Švicarci se ne bi složili s vama.

Osim divnog krajolika koji na svakoj fotografiji izgleda kao alpska razglednica, ova država raspolaže s toliko čistog zraka da je prosječni životni vijek stanovništva premašio deveto desetljeće.

4. Island

Ova najpravednija, najmirnija zemlja, s najmanjim postotkom kriminala, ali najvećim postotkom jednakosti, dugi se niz godina vrti oko vrha ove ljestvice.

Ova zemlja raspolaže s niskom poreznom obvezom, besplatnim zdravstvenim osiguranjem i školovanjem. Osim toga, ova jedinstvena zemlja raspolaže i s magičnim krajolikom vrlo netipičnim, čak vanzemaljskim, ali i vremenskim uvjetima koji je većini svjetskih država nepoznat, barem u toj raznolikosti i jačini.

Stanovnici Islanda svojim neobičnim vjerovanjem u šumska bića i razne druge pojave također su atrakcija ove zemlje. Turizam se u posljednjih nekoliko godina učetverostručio.

 

3. Danska

Iako je ova država pala s prvog na drugo mjesto 2017. godine, a s drugog na treće 2018. godine, Danci i dalje slove kao jedna od najsretnijih nacija.

Tome također u prilog idu tipični skandinavski atributi kao što su visoki životni standard, briljantni porezni, zdravstveni, obrazovni i socijalni sustav.

Možda njihovoj sreći pridonosi i činjenica da su Danci vrlo slobodni u svom svakodnevnom kućnom ophođenju gdje je golotinja potpuno normalna pojava, a nedostatak zavjesa na krovovima kuća može i pokojem stranom prolazniku nabaciti osmijeh na lice.

 

 

2. Norveška

Ova prošlogodišnja pobjednica izabrana je i za najljepšu europsku destinaciju, to će joj sigurno pomoći da i dalje zadrži široki osmijeh na licu.

Kao i kod svojih susjeda, socijalna jednakost i blagostanje su visoki i često se nalaze na vrhu svjetskih indeksa blagostanja – ali zaboravite sve to, rezervirajte si krstarenje kroz veličanstvene fjordove ove divne zemlje i vidjet ćete zašto Norvežani svoje neusporedive fjordove ponosno nazivaju svojim domom.

Naravno, nemojte zaboraviti i na nordijska svjetla.

1. Pobjednica je…FINSKA

Skok preko svojih skandinavskih susjeda od petog do prvog mjesta, 5,5 milijuna stanovnika Finske uživa u više šuma po kvadratnom kilometru nego bilo koja europska zemlja.

Izuzetno visoki ekološki standardi i vrlo niska razina prijetnje čine ju jednim od najmirnijih i najsigurnijih mjesta na Zemlji. S visokim omjerom imigranata koji Finsku sada također nazivaju domom, World Happiness Report posebno je istaknuo dosljednost u sreći između njih i lokalno rođenih stanovnika.

U slučaju da se pitate koje države zauzimaju samo dno ove ljestvice, kao najmanje sretna država slovi Burundi, dok ju prate Središnja Afrička Republika, Južni Sudan i Tanzanija, što nažalost svjedoči o težim uvjetima života na afričkom kontinentu.

Gdje god se nalazili, tražite svoj kutak snova, a ako ga tamo nema, ovaj planet vam nudi mnoge druge opcije.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://fabulousblogger.com/