FOTO by Instagram @simon_cerulean / @katicmonika

Putovanja

Tkon na otoku Pašmanu impresivan je Jadranski dragulj!

Viktoria Mikulić 23. srpnja 2021.

Jednom riječju: DIVOTA!

Ove smo ljetne sezone predstavili već mnoštvo atraktivnih destinacija koje su nezaobilazne za posjetiti, no uvijek se pronađe još pokoji biser kojem vrijedi posvetiti par redaka…

Nismo ni svjesni kakvim draguljima obiluje Lijepa naša i ako ništa drugo, barem se možemo potruditi približiti vam ih kroz fantastične fotografije jer smatramo da svaka od ovih lokacija zaslužuje svoje mjesto pod suncem…

Danas smo se fokusirali na jedno maleno mjestašce pod nazivom Tkon, smještenom na otoku Pašmanu.

Na svojih 63 km2, 65 km razvedene obale, Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, a od Zadra i Biograda odvojen je slikovitim Pašmanskim kanalom po kojem su razasuti deseci malenih otočića.

Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

S otokom Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac, a trajektnim vezama s Biogradom i Zadrom.

Mnoštvo stanovništva s tipičnih otočkih mjesta kao što su Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Mali Pašman, Kraj, Tkon i Ugrinić bavi se tradicionalno ribarstvom i poljodjelstvom.

Najviše nas je osvojio simpatičan Tkon čiji je oblik zaista imresivan. Općina Tkon je bogata prirodnim resursima poput netaknute prirode, kristalno čistog mora, pješčanih plaža, interesantnog podmorja…

Tu su i panoramski putovi i staze koji prolaze pored starih maslinika ograđenih suhozidima, na kojima ćete doživjeti potpuni zen.

Ne zaboravimo i na bogatu povijest i kulturno nasljeđe te gostoljubive domaćine koji će vas rado ugostiti domaćim delicijama, tradicionalnim pićem i vrhunskom zabavom kroz cijelu godinu.

Tkon je definitivno vrijedan posjeta pa ako želite ovog ljeta doživjeti nešto drugačije i opustiti se daleko od svega i svih, onda biste svakako trebali razmisliti da spakirate kofere i uputite se upravo tamo.