FOTO by Instagram @visit_dalmatiasibenik / @croatia

Putovanja

Tijat – magični otočić u šibenskom arhipelagu

Mia Vodopija 28. srpnja 2023.

Uz viseću mrežu i predivan pogled svi problemi nestaju u trenu

Ako još niste bili na godišnjem, sigurno već kombinirate planove gdje biste išli. Većina nas traži iste stvari kad govorimo o godišnjem – mir, tišinu i nježni zvuk valova koji bi nas probudio i s kojim bismo zaspali.

Veliki gradovi u Dalmaciji, kao i popularni otoci su naravno dobra opcija – znate već sve o njima, imaju mnogo sadržaja, instagram ih je pun… no, što ako želite nešto potpuno novo i netaknuto – vrijeme je za Tijat.

Šibenski arhipelag krije nenaseljeni otočić Tijat. On je našao svoje mjesto južno od Vodica, a zapadno od Prvića. U prošlosti ovaj je otočić bio prepun šuma i obradivih površina, a na njemu je izbrojano čak preko 2500 stabala maslina čiji se broj, doduše, znatno smanjio otkako su otok davne 1992. godine nastanili mufloni koje danas možete vidjeti kako slobodno šeću ovim područjem.

Tijat ima prekrasne plaže i kristalno čisto more zbog čega privlači pažnju slučajnih brodica koji dođu uživati u tom malom komadiću raja na zemlji.

Za one koje zanima koje je omiljeno izletište, to bi definitivno bila uvala Tijašćica, na južnoj strani otoka. Ako unajmite brodicu, već ste za samo nekoliko minuta na ovom otočiću.

Jedna od znamenitosti otoka svakako je veliki željezni križ na otočkom vrhu s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na okolno otočje.

Križ je postavljen davne 1993. godine, a uz njega se vežu brojne priče i legende – pri uređenju križa pronađen i je grob s glagoljaškim natpisom, a točna povijest o životu i događajima samog otočja do današnjeg dana ostaje nepoznanica.

S vrha otoka pruža se predivan pogled na okolicu, a promatranje izlaska i zalaska sunca ovdje su prizori koje ćete pamtiti.

Ako još niste sigurni gdje biste išli na ljetovanje, neka vam ovaj otočić bude na karti!