Zabava

Tetovaže i predrasude: Zašto još uvijek živimo u društvu koje osuđuje ljude na temelju tetoviranja?

admin 30. travnja 2021.

Ana Moslavac

Koliko god se možda neki od nas zgražali nad činjenicom da netko smatra tetovaže „demonskim obilježjem“ ili oznakom lošeg karaktera potrebno je zapitati se što zapravo sami podsvjesno o tome mislimo.

I tu ne govorimo o tetoviranim ljudima koji su nam bliski i koje vjerojatno poznajemo i prije nego su ukrasili svoje tijelo pa na to i ne obraćamo pažnju niti se naša percepcija njih kao osoba promijenila. Govorimo o ljudima koje prvi put susrećemo i o kojima ne znamo apsolutno ništa već je sve ono što o njima znamo nacrtano na njihovoj koži.

Foto: BigTattoo Planet

Jeste li se ikada zapitali kako biste reagirali kada biste pri prvom upoznavanju dečka/djevojke svoje kćeri/sina zamijetili osobu s tetovažom na nekom vidljivom mjestu?

Kome biste prije dopustili da Vam trenira dijete – trener s tetovažama ili onaj bez?

Foto: BigTattoo Planet

Ukoliko bi Vas na ulici zaustavila osoba s tetoviranim licem biste li stali i poslušali što Vas želi pitati ili biste brzo pronašli izgovor i pobjegli?

Koliko god se ova pitanja nekima od nas činila suludima, možda pretežito mlađoj populaciji, ona su stvarna i itekako smislena.

Starije generacije (ironično s obzirom na to da su tetovaže i tetoviranje duboko ukorijenjene u ljudsku povijest te ne dolaze iz samo jednog područja već iz mnogo krajeva svijeta) u našem društvu često na tetovaže gledaju kako na oznaku nečeg lošeg te ljude ocjenjuju vrlo negativno ukoliko na njima primijete takvu vrstu ukrasa.

Foto: Muzli Searcha by InVisiona

Poznato je da se s tetoviranim muškarcima povezuje agresija i kriminal, a sa ženama pak promiskuitet. Dakako, takve su predrasude sulude s obzirom na to da u našem društvu zapravo ne postoje znanstvena istraživanja koja potvrđuju takve podatke pa je vrlo neumjesno iznositi takva mišljenja u javnosti.

Na YouTubeu smo pronašli mnogo zanimljivih i edukativnih dokumentaraca na ovu temu koje se svakako isplati pogledati ako želite čuti mišljenja ljudi s tetovažama o tome kako ih percipira ostatak svijeta te s kakvim se situacijama susreću u svakodnevnom životu.

U nastavku donosimo linkove za neke od njih:

Only Human:

Real Stories: