Iće & piće

TEST: 14 dana bez vina…što se događa s našom kožom?

Antonija Andabak 29. svibnja 2019.

Što mislite, što će se dogoditi s vašom kožom ako ostavite alkohol na samo 2 tjedna?

Prepričat ćemo vam priču djevojke koja se iz grada koji nikad ne spava – Los Angelesa, morala preseliti u grad koji obuhvaća područja dviju pustinja.

Napomenula je kako je život u pustinji šarmantan i idiličan, ali definitivno i dosadan, tako da je ona dosadu odlučila kratiti posezanjem za časom vina svaku večer.

Čaša vina se naravno pretvorila u 2-3, isprva je mislila kako je to samo malo opuštanje, ali nakon nekoliko tjedana njenog malog noćnog rituala, primijetila je da joj se tijelo promijenilo i da ne reagira najbolje na njena „opuštanja“.

Također, vidjela je promjene i na koži. Njezina osjetljiva i aknama sklona koža je postala više suha i upaljena nego inače. Da li je njezino malo „zadovoljstvo“ ujedno uništilo i kožu?

Zapravo, svi znamo da jutro nakon ludog izlaska ne izgledamo blistavo i svježe, ali ona je zaista smatrala da dvije čaše vina neće učiniti bilo kakvu štetu.

Tada je počela čitati knjigu u kojoj je naišla na prednosti “trijeznog” života – bolji san, sretnija i sjajnija koža, viša koncentracija… Sve ono što je njoj nedostajalo.

Ponukana time, ali ipak ne vjerujući svemu što pročita, odlučila je sama napraviti mali eksperiment i ostaviti se čašice na 14 dana kako bi provjerila da li je „trijezni“ život zaista recept za blistavu kožu.

U početku je bila čak malo nervozna, shvatila je da se njena „zabava“ možda pretvorila u malu ovisnost ali je i dalje bila ustrajna, a rezultati su sljedeći;

DAN 1-3: Nije osjećala nikakve promjene osim usamljenih vapaja za kapljicom.

DAN 4-7: Već četvrti dan primijetila je promjenu, ali ne vezanu uz kožu, već uz san.

Naime, kvaliteta sna je definitivno bila bolja. Inače se budila 2-3 puta tijekom noći i konstantno se borila za povratak u REM fazu, a sad je prvi put nakon dugo vremena spojila 7 sati u komadu. To je zapravo paradoks jer nas vino uspava ali ujedno prekida naš zdravi ciklus spavanja.

Uz to, natečene oči i tamni podočnjaci su se povukli za manje od tjedan dana.

Jedino loše u tome je bilo što je imala konstantnu potrebu za čokoladom, ali to nije toliko čudno s obzirom na to da je šećer inače dobivala uglavnom iz vina.

Također, trbuh joj je bio manje nadut nego obično, a u knjizi koju je sama čitala je to povezano s poboljšanim zdravljem crijeva.

DAN 8-11: Svjetlo na kraju tunela! Na licu svega pokoji prištić i blago crvenilo, ali većina upale je nestala, a koža je postala manje suha!

DAN 12-14: Smanjena upala, manje prištića, hidratizirana koža, manji podočnjaci, bolji san i manja nadutost… Eksperiment je bio i više nego dovoljan kako bi se uvjerila da je život bez njene noći bolji!

Uz to, “Alkohol izaziva upalu u tijelu, tako da ne čudi što je izbjegavanje utjecalo na to kako izgleda vaša koža”, rekao joj je dermatolog Vickers.

Također, alkohol uzrokuje dehidraciju odnosno utječe na zadržavanje tekućine što rezultira natečenom kožom, vrećicama ispod očiju, itd. Ali ni to nije sve! Dokazano je da alkohol potiče starenje kože i stvara prijevremene bore.

Gore spomenuti dermatolog je rekao kako šteta neće nestati od jedne noći ili vikenda u gradu, ali ovakve navike definitivno treba izbaciti!

Na kraju svega, djevojku istraživanje nije uvjerilo da prestane konzumirati alkohol, ali svakako ju je usmjerilo na umjerenost, ukidanje njene vrste zabave i ne pretjerivanje u piću!