FOTO by UNILAD

Ljepota

Tattoo majstor prekriva ožiljke od raka dojke

Mia Vodopija 17. lipnja 2021.

Prema statističkim podacima Lige protiv raka u RH se bilježi pad smrtnosti u odnosu na ranija razdoblja.

Jedan lokalni umjetnik tetovaža iz Olyimpie, Washington poklanja besplatne tetovaže kako bi prikrio ožiljke od raka dojke žena. Travis Brown je tatoo umjetnik, koji u svom salonu za tetoviranje na sjajan način vraća zajednici. Cilj mu je da se žene preživjele od raka opet dobro osjećaju.

U Hrvatskoj se također već godinama diže svijest o raku dojke. Do danas se u ovaj humanitarni projekt uključilo više od 30 zemalja koje kroz razne humanitarne udruge i javne zdravstvene institucije provode akcije kojima se nastoji obuhvatiti, upoznati i upozoriti što veći broj ljudi na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.

Projekt ima za cilj osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki jer pri postavljanju dijagnoze u ranom stadiju i uz pravilno liječenje više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji, a najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina iako obolijevaju i žene mlađe dobi kao i muškarci.

Predispozicija za razvoj ove maligne bolesti veća je kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine, pretilost kao i genetska predispozicija.

U Hrvatskoj, uz niz humanitarnih akcija, krajem 2006. godine započeo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

Da ovakve akcije i programi imaju pozitivan odjek uočava se prema statističkim podacima jer se u posljednjim godinama bilježi više od 60% odaziva žena na mamografski pregled što je najbolji rezultat od kada se akcija provodi.

Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Prema statističkim podacima Lige protiv raka u RH se bilježi pad smrtnosti u odnosu na ranija razdoblja pa je tako rak dojke sad treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća.

Slijedom svega navedenog i nakon iznijetih činjenica nameće se sam po sebi zaključak:

BRINIMO SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVIMO SE NA PREVENTIVNI PREGLED!