FOTO by Icy Bar

Iće & piće

Svjetski dan sladoleda – istražili smo najpopularnije okuse i interesantne činjenice!

Viktoria Mikulić 17. srpnja 2022.

Koga ćeš danas počastiti barem jednom kuglicom?

Svjetski dan sladoleda održava se svake godine treće nedjelje u srpnju.

Povodom Međunarodnog dana sladoleda, istražili smo koji su to okusi najpopularniji među Hrvatima. Čokolada je i dalje broj jedan sladoled, a odmah iza nje dolazi vanilija. Treći po redu, kao što bi to možda mnogi pomislili, ipak nije jagoda, već cookies. Hrskavi keksići osvojili su brojne generacije, a posebice naše najmlađe.

Osim toga, htjeli smo provjeriti koji preljev je većini najdraži, i naravno, nije iznenađujuće da je to čokoladni. Također, karamela je veoma popularna među preljevima, čak više od šumskog voća.

Znamo gdje su najsočnije kuglice sladoleda u centru Zagreba!

A tu je i famozni posip među kojima su najukusniji mljeveni keksići, a potom i m&m bomboni. Nadalje pitali smo vas volite li više sladoled u kornetu ili u čašici i pokazalo se da je kornet ipak svima broj 1, i to onaj klasičan.

Ah, kada netko kaže plaža, mi pomislimo na sladoled, kada netko kaže šetnja, mi pomislimo na sladoled, kada netko kaže desert, sladoled nam je prvi na umu, kada netko kaže slastičarna, niz nepca nam klizi riječ sladoled. Ljeto je rezervirano za ovaj osvježavajući desert koji nam je draži od svakog kolača.

Ukoliko se još niste otisnuli na more i dane provodite u gradu, zašto ne biste večeri proveli na nekim od omiljenih događanja poput Dvorišta, Ljetne pozornice Tuškanac, Malog piknika na Gornjem gradu, Ljeta kod Matoša i slično.

Uzmite za ruku svoju bolju polovicu ili se uputite na gin tonic s najboljim prijateljicama, a potom obavezno svratite na kuglu sladoleda u Icy Bar, koji se nalazi u samom srcu Zagreba. Icy Bar je preslatki bistro, smješten u Tkalčićevoj 13. Ova poznata ulica vrvi koktel barovima i ljeti je omiljeno okupljalište mladih.

Icy Bar najpoznatiji je po ponudi sladoleda među kojima bismo posebno izdvojili pistachio za sve koji se ovih omiljenih orašastih plodova ne odriču ni u kremastom izdanju, kao i lješnjak koji je prava punoća okusa. Svi koji obožavaju voćne okuse, osvježavajuće šumsko voće i limun ispunit će sva vaša očekivanja.

Za kraj, izvukli smo i nekoliko interesantnih činjenica o sladoledu:

 • Prosječan broj lizanja do kraja jedne kuglice sladoleda je 50
 • Zemlja koja konzumira najviše sladoleda je SAD, a zatim slijedi Australija pa Norveška.
 • Najpopularniji okus je vanilija, zatim čokolada
 • Sladoled od čokolade izumljen je prije vanilije
 • Prvi zapisani recept za sladoled pronađen je u knjizi recepata iz 1665. godine
 • Industrijska proizvodnja sladoleda u SAD-u započela je 1851.
 • Neki od najčudnijih pronađenih okusa su: avokado, češnjak, čili, sladić, Stilton sir i slanina
 • Sladoledne glavobolje ili “smrznuti mozak” rezultat su živčanih završetaka u nepcu koji šalju poruku vašem mozgu o gubitku topline
 • Najviši kornet sladoleda bio je viši od 2,75 metara
 • Prosječni Amerikanac godišnje pojede 45,8 litre sladoleda
 • Čokoladni sirup najpopularniji je preljev za sladoled

Sretan vam svjetski dan sladoleda i ne zaboravite nekoga počastiti barem jednom kuglicom…

Više detalja o Icy Baru možete pronaći putem njihove službene stranice www.gelato.hr kao i društvenih mreža Instagram i TikTok!