Zabava

Svjetski dan osmijeha poziva nas da budemo bolji prema drugima

Mia Vodopija 01. listopada 2021.

Danas je dan malih dobrih djela!

Prvi petak u listopadu je Svjetski dan osmijeha (1. listopada), relativno novi blagdan s fascinantnom pričom. Stvorio ga je umjetnik po imenu Harvey Ball, a ovaj dan nastao je kao odgovor na njegovu kreaciju smajlija.

Harvey se brinuo da će komercijalizacija simbola smanjiti njegov utjecaj. Međutim, simbol smajlija se koristi na mnogo različitih načina, uključujući na odjeći, u stripovima, na šalicama za kavu, igrama itd. Ta mala žuta lica više su od simbola, oni su izjava o moći osmijeha.

Tijekom godina, smajli iliti nasmijano lice postalo je jedan od najpoznatijih simbola u svijetu. Pojavio se u filmovima kao što je Forest Gump i koristio se kao motiv u grafičkom romanu Watchers.

Smajli je toliko poznat da samim izgovaranjem riječi ‘smajli’ svima pada na pamet malo okruglo žuto lice. Taj prepoznatljivi žuti krug s crnim točkicama za oči i jednostavnom krivuljom za pravi i čisti osmijeh.

Godine 1999. Svjetski dan osmijeha postao je službeni američki praznik. Aspekti slavlja su jednostavni, ali učinkoviti: ljudi trebaju iskoristiti dan za osmijeh i činiti male ljubaznosti diljem svijeta. Time biste se nasmijali, a zauzvrat biste nasmijali nekoga drugog i uljepšali mu dan.

Mi predlažemo da danas slijedite tradiciju činjenja malih dobrih djela – možete nekome pokloniti “necvikanu kartu” ili kupiti žvakaće gume osobi s kojom svaki dan čekate tramvaj.

Možete kolegama s posla kupiti kavu ili krafne, a doma možete pospremiti stan i tako iznenaditi ukućane. Još jedna dobra opcija je naručiti pizzu – svi vole pizzu.

Dali smo vam nekoliko ideja kako provesti ovaj simpatičan dan i nadamo se da ćete uživati u njemu unatoč jesenskom sivilu.