FOTO by Shuttershock

Zabava

Svijetlo ružičasti snijeg u talijanskim Alpama izgleda privlačno, no znak je ekološke katastrofe

Krešimir Šustić 09. srpnja 2020.

Iako djeluje kao prizor iz bajke u koji bi se bacili istog trena, svjesni smo da nam se ne piše dobro!

Neobični prirodni fenomeni uistinu znaju biti očaravajući, te nas doslovno ostavljaju bez daha, no znamo da ponekad i ne znače baš najbolje za našu planetu.

Jedan takav, zadesio je talijanske Alpe i proširio se viralno kao bajkoviti prizor kojem se većina divi, ne znajući da je to sve posljedica klimatskih promjena.

U prošlosti ovaj lijepi fenomen ne bi bio razlog za zabrinutost, ali ovaj put je situacija drugačija nego inače jer alarmantna istraživanja objavljena prošle godine predviđaju da bi čak polovica alpskih ledenjaka mogla nestati u ovom stoljeću zbog globalnog zatopljenja.

Ružičasti snijeg, obično se može vidjeti samo u proljeće i ljeto, kada se poklopi prava količina svjetla, vode i topline za alge, a pod snijegom i ledom ostaje sve dok ne počne sezona topljenja u kojoj se ispere ta ista boja.

Prema istraživaču s Instituta za polarne znanosti u talijanskom Nacionalnom istraživačkom vijeću, najnoviji ružičasti snijeg opažen na ledenjaku Presena u Alpama mogao bi utjecati na topljenje snijega.

To je zato što ružičasti snijeg nije tako dobar u odrazu sunčevih zraka kao bijeli snijeg, stoga je manje učinkovit i ne održava stvari toliko hladnima i zaleđenima.

Za polarne i planinske regije, koje već trpe zbog klimatskih promjena, to je loša vijest koja ukazuje na to da je pravo vrijeme da se ekološki osvijestimo i reagiramo dok još nije kasno za našu predivnu planetu.