FOTO by Instagram @@chloelecareux / @emmaslieblingsstuecke / @fashion_cosmopolitan
Povodom 1. svibnja sezona jagoda službeno može započeti!
Svatko poznaje jednog ljubitelja jagoda...
Nema ljepšeg osjećaja od onog kada znamo da je hrana koju jedemo istodobno zdrava i ukusna. Jagode su jedna od takvih namirnica koju obožavamo konzumirati, a pritom nam daje sve što je potrebno da bismo se osjećali dobro.
Prvenstveno, pune su antioksidansa koji nas štite od slobodnih radikala, povezanih s preranim starenjem i raznim bolestima. Izvrstan su izvor vitamina C s kojim poboljšavamo rad arterija i nadbubrežnih žlijezda. Također, vitamin C važan je za naše oči radi zaštite od UV zračenja.
Nevjerojatno je da 8 prosječnih jagoda u pravilu sadrže više vitamina C od jedne naranče.
Nadalje, jagode jačaju našu kosu i odlične su u kombinaciji s uljem čajevca. Vrlo jednostavno napravite kašu te je premažite duž cijelog vlasišta. Rezultat će biti sjajna i mekana kosa, bez traga ispucalim vrhovima.
Važan benefit jagoda je što sadrže potrebnu dozu ugljikohidrata i prirodnog šećera što nam daje energiju tijekom čitavog dana.
Još jedna dobrobit ovog voća je da čisti kožu i uklanja mrtve stanice zahvaljujući svojim kiselinama, koje ujedno i pomlađuju kožu.
Zanimljiva je činjenica da jagode izbjeljuju zube i mogli bi ih nazvati najprirodnijim izbjeljivačem, a za to je zaslužna jabučna kiselina kojom obiluju.
Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. U plodu se nalazi otprilike 60% vode, može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 – 97 mg%.
Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti, ali najveće bogatstvo hranjivih tvari nalazi se u samoniklim vrstama. Šumske jagode, pak sadržavaju mnogo više vitamina i željeza od svih kasnije stvorenih sorata.
Drugim riječima, povećavanjem plodova uzgajivači su dobili jagode koje sadržavaju 10 posto i više vode, dok je za isto toliko smanjena količina svih ostalih vrijednih sastojaka.
Šumske jagode cvjetaju od proljeća pa sve do sredine ljeta, a ponekad i po drugi put najesen. Prvi plodovi mogu se naći već u svibnju, a mogu se ubirati sve do jeseni.
Ne znamo preferirate li ih jesti samostalno, sa šećerom, u kombinaciji s čokoladom ili kao sastojak u nekom desertu, no jedno je sigurno – jagode će u svim varijantama dati najbolje od sebe.
Tko vas već danas mora počastiti s mjericom jagoda?