FOTO by Instagram @@chloelecareux / @emmaslieblingsstuecke / @fashion_cosmopolitan

Iće & piće

Povodom 1. svibnja sezona jagoda službeno može započeti!

Viktoria Šafranić 30. travnja 2021.

Svatko poznaje jednog ljubitelja jagoda...

Nema ljepšeg osjećaja od onog kada znamo da je hrana koju jedemo istodobno zdrava i ukusna. Jagode su jedna od takvih namirnica koju obožavamo konzumirati, a pritom nam daje sve što je potrebno da bismo se osjećali dobro.

Prvenstveno, pune su antioksidansa koji nas štite od slobodnih radikala, povezanih s preranim starenjem i raznim bolestima. Izvrstan su izvor vitamina C s kojim poboljšavamo rad arterija i nadbubrežnih žlijezda. Također, vitamin C važan je za naše oči radi zaštite od UV zračenja.

Nevjerojatno je da 8 prosječnih jagoda u pravilu sadrže više vitamina C od jedne naranče.

Nadalje, jagode jačaju našu kosu i odlične su u kombinaciji s uljem čajevca. Vrlo jednostavno napravite kašu te je premažite duž cijelog vlasišta. Rezultat će biti sjajna i mekana kosa, bez traga ispucalim vrhovima.

Važan benefit jagoda je što sadrže potrebnu dozu ugljikohidrata i prirodnog šećera što nam daje energiju tijekom čitavog dana.

Još jedna dobrobit ovog voća je da čisti kožu i uklanja mrtve stanice zahvaljujući svojim kiselinama, koje ujedno i pomlađuju kožu.

Zanimljiva je činjenica da jagode izbjeljuju zube i mogli bi ih nazvati najprirodnijim izbjeljivačem, a za to je zaslužna jabučna kiselina kojom obiluju.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. U plodu se nalazi otprilike 60% vode, može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 – 97 mg%.

Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti, ali najveće bogatstvo hranjivih tvari nalazi se u samoniklim vrstama. Šumske jagode, pak sadržavaju mnogo više vitamina i željeza od svih kasnije stvorenih sorata.

Drugim riječima, povećavanjem plodova uzgajivači su dobili jagode koje sadržavaju 10 posto i više vode, dok je za isto toliko smanjena količina svih ostalih vrijednih sastojaka.

Šumske jagode cvjetaju od proljeća pa sve do sredine ljeta, a ponekad i po drugi put najesen. Prvi plodovi mogu se naći već u svibnju, a mogu se ubirati sve do jeseni. 

Ne znamo preferirate li ih jesti samostalno, sa šećerom, u kombinaciji s čokoladom ili kao sastojak u nekom desertu, no jedno je sigurno – jagode će u svim varijantama dati najbolje od sebe.

Tko vas već danas mora počastiti s mjericom jagoda?