Zabava

Svi benefiti hladnog tuširanja!

admin 07. studenoga 2023.

Tko prakticira tuširanje u hladnoj vodi i tijekom zime?

Ideja dobrovoljng uranjanja u ledeno hladnu vodu ne zvuči posebno primamljivo. Ali kako se pokazalo, prednosti jednostavnog hladnog tuširanja su brojne.

Uostalom, vrhunski sportaši redovito koriste ledene kupke, a postoje bezbrojne studije koje podupiru tvrdnje njegovih zagovornika. Poboljšan metabolizam, poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja, smanjena razina stresa, olakšanje bolnih zglobova i mnoge druge zdravstvene dobrobiti: u nastavku pogledajte što su stručnjaci rekli o tome zašto biste trebali razmisliti o redovitom tuširanju hladnom vodom.

U natavku donosimo benefite tuširanja u hladnoj vodi:

  • Smanjite upalu i oticanje
  • Smanjite kronične bolove u zglobovima i bolove u mišićima
  • Ojačajte svoj imunološki sustav
  • Promicanje općeg poboljšanja zdravlja Poboljšan metabolizam i zdravo mršavljenje
  • Poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
  • Pomaže u borbi protiv simptoma depresije

Majdoline Jayoushe, MD, specijalistica interne medicine i izvanredna profesorica na Mount Sinai Faculty Practice Primary Care Associates, kaže da se terapija hladnoćom može prakticirati plivanjem u negrijanom bazenu ili jednostavno tuširanjem hladnom vodom.

“Razmišljajte o tome kao o malom ‘šoku’ za vaš sustav”, kaže ona. “Kada ste u hladnoj vodi, vaš mozak je previše zauzet fokusiranjem na to da neugodni osjećaji nestanu, umjesto da razmišlja o svim razlozima zbog kojih ste nesretni ili pod stresom. Pomaže ti da izađeš iz glave.”

Ona dalje objašnjava da tijelo prelazi u reakciju “bori se ili bježi” kada šok hladne vode pogodi naše tijelo, uzrokujući oslobađanje hormona stresa poput adrenalina i kortizola.

Kao odgovor na te signale, kaže ona, tijelo će to kompenzirati hiperventilacijom, povećanjem otkucaja srca i sužavanjem krvnih žila. Jednom kada se naša koža prilagodi niskim temperaturama, dobivamo val hormona “dobrog osjećaja” kao što su dopamin, serotonin i endorfini koji će učiniti da se osjećamo sretno, opušteno i mentalno pomlađeno nakon hladnog tuša.

Koji je najbolji način za tuširanje hladnom vodom?

Polagano i postojano je ruta kojom trebate ići kada se tuširate hladnom vodom. Jayoushe potiče ljude da počnu postupno, isprobavajući hladnu temperaturu nekoliko sekundi pred kraj tuširanja i okrećući gumb s vruće na hladno dok ne postane ugodno.

“Duboko udahnite i pomaknite se pod tuš kako biste ravnomjerno rasporedili vodu po tijelu”, kaže ona. Idealna temperatura vode da se smatra hladnim tušem je nešto manje od 15 stupnjeva Celzija). Dodaje da znanstvenici za terapiju hladnoće preporučuju tuširanje hladnom vodom poslijepodne ili navečer za najbolje rezultate. “Budući da se naša središnja tjelesna temperatura mijenja tijekom dana, najosjetljiviji smo na hladnoću ujutro kada je središnja tjelesna temperatura najniža”, kaže ona.

Koliko dugo bi se trebali tuširati hladnom vodom?

Da biste iskoristili sve dobrobiti hladnog tuširanja, ne morate provesti dugo vremena pod hladnim tušem—srećom.

Oni koji su proveli od 30 do 90 sekundi tuširajući se hladnom vodom imali su 29 posto manje bolova u odnosu na one koji se uopće nisu tuširali hladnom vodom.

Dakle, iako ne biste trebali pretjerivati , samo tuširanje hladnom vodom na nekoliko sekundi učinit će mnogo dobrog za vaše tijelo i zdravlje.