Elegant

Sve što trebate znati o sindromu policističnih jajnika!

Antonija Andabak 06. prosinca 2021.

Kako utječu na hormonalno stanje, trudnoću i još mnogo toga...

Sve više mlađih žena suočava se s problemom sindroma policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. policystic ovary syndrome) . Za one koji nisu upoznati s pojmom, radi se o čestom endokrinom poremećaju kod žena reproduktivne dobi koje također može dovesti do neplodnosti.

Sindrom policističnih jajnika povezan je sa značajnim ginekološkim, dermatološkim, metaboličkim i psihijatrijskim komorbiditetima. Za dijagnosticiranje PCOS-a moraju biti zadovoljena dva od tri sljedeća kriterija: višak androgena, ovulacijska disfunkcija ili policistični jajnici. Nakon procjene znakova i simptoma, liječnici uzimaju anamnezu, obavljaju fizički pregled i provjeravaju razinu hormona u krvi, uključujući testosteron.

Važno je postaviti dijagnozu što je prije moguće ako se PCOS, nasljedno stanje, pojavi u vašoj krvnoj liniji. To će također omogućiti vašem liječniku da isključi sve druge endokrine poremećaje koji oponašaju kliničke značajke PCOS. Kako bi saznali više o PCOS-u i pomogli širenju svijesti o tom problemu, donosimo zdravstvene rizike povezane s ovim stanjem i mogućnostima liječenja.

Postoje li različite vrste PCOS-a?

Postoje četiri različita fenotipa PCOS-a. Prevalencija ovih fenotipova varira u različitim populacijama. Fenotip s visokim androgenima je češći od onog s normalnim androgenima.

Koji su uobičajeni simptomi?

Znakovi i simptomi PCOS-a uključuju neredovite mjesečnice, pretjerana dlakavost (hirzutizam), stanjivanje kose na vlasištu, akne i debljanje.

Koji su zdravstveni rizici PCOS-a?

  • Neplodnost
  • Dijabetes
  • Srčane bolesti
  • Apneja u snu
  • Rak maternice
  • Oštećenje jetre
  • Problemi s mentalnim zdravljem
  • Povećanje tjelesne težine

Kako osobe s dijagnozom PCOS-a mogu povećati plodnost i poboljšati cjelokupno zdravlje?

Sve pacijente treba savjetovati o održavanju zdrave tjelesne težine s naglaskom na prehranu i tjelovježbu. Prehrana s visokim udjelom proteina i niskim udjelom ugljikohidrata smanjuje žudnju za prejedanjem i poboljšava nekoliko metaboličkih parametara kao što su glukoza i kolesterol. Svakodnevna tjelovježba također je važna za održavanje gubitka težine i poboljšanje razine glukoze i kolesterola.

Općenito, kako javnost doživljava PCOS?

Mnogi ljudi još uvijek ne znaju što je PCOS i još uvijek je vrlo nedovoljno dijagnosticiran. Žene često posjete nekoliko doktora prije nego što im se postavi dijagnoza, a dijagnostički proces traje dugo. Potrebno je više svijesti u javnosti jer PCOS utječe na veliki broj mladih žena i pogoršava njihovu kvalitetu života i mentalno zdravlje.

Kako PCOS utječe na trudnoću?

Žene s PCOS-om, osobito one s prekomjernom tjelesnom težinom, mogu imati komplikacije u trudnoći, uključujući gestacijski dijabetes, prijevremeni porod, gestacijsku hipertenziju ili preeklampsiju. Također su pod povećanim rizikom od postporođajne depresije.

Postoje li mogućnosti liječenja PCOS-a?

Simptomi se mogu liječiti lijekovima i promjenama u prehrani i tjelovježbi. Hormonska neravnoteža može se liječiti kontracepcijskim pilulama, lijekovima za blokiranje androgena ili lijekovima koji pomažu tijelu da bolje koristi inzulin. Lijekovi koji pomažu tijelu da bolje reagira na inzulin također mogu biti korisni. Za žene čiji problemi s neplodnošću nisu riješeni samo promjenama načina života, lijekovi koji poboljšavaju ovulaciju, poput lijekova za plodnost, mogu biti korisni.