FOTO by Instagram/ @ggiuliarus

Ljepota

Sve što trebate znati o aknama na tijelu, osobito dekolteu i leđima!

Antonija Andabak 08. kolovoza 2021.

Dugotrajna i mukotrpna borba za one koji se s time suočavaju!

Akne: tko se bori s njima, zna da je to dugotrajna i često mukotrpna borba koja na opću žalost, utječe ne samo na lice. U jednom ili drugom trenutku vjerojatno ste otkrili neobičan prištić ili dva na leđima. Vjerojatno je nestao za nekoliko dana, a vi ste nastavili sa svojim životom. Međutim, akne na tijelu – stanje koje može uništiti leđa, prsa, ramena, pa čak i vrat – problem je koji je daleko više iscrpljujući od povremenih prištića koji nestaju ako ih ne dirate.

Tijekom ljeta, otkrivanje tijela može otežati prikrivanje izbijanja akni, a znoj i povećana vlaga pogoršavaju stanje te stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija koje stvaraju prištiće. Evo što trebate znati o aknama na tijelu i nekoliko savjeta kako ublažiti stanje.

Što su akne na tijelu?

Akne na tijelu upravo su ono što njegovo ime implicira – osim na licu, akne utječu na druge dijelove tijela te najčešće zahvaćaju leđa, prsa, ramena i stražnjicu. U slučaju drugih oblika akni, odnosno akni mehanika, one su uzrokovane trenjem, poput trljanja ili brijanja i mogu se pojaviti promjene na tijelu poput vrata, na nogama i ispod pazuha.

Akne na tijelu uzrokuju isti čimbenici koji izazivaju akne na licu

Akne na tijelu uzrokuju isti čimbenici koji izazivaju i promjene na licu: višak lučenja ulja, začepljene pore, nečisto lice, bakterije i hormoni. Ovih pet čimbenika, dermatolozi opisuju kao “recept” za akne. Prema riječima stručnjaka, prva dva “sastojka” su ono što čini leđa i prsa najsklonijim aknama na tijelu.

Iako su akne na licu i tijelu uglavnom uzrokovane istim stvarima, dermatolozi ističu da akne na tijelu mogu izazvati i znojna, uska odjeća – osobito ako se ne uklanja nakon treninga i redovito pere.

Liječenje akni na tijelu zahtijeva nekoliko jedinstvenih koraka

Prema riječima stručnjaka, mnogi proizvodi koji se koriste za liječenje akni na licu mogu se koristiti za liječenje akni na tijelu. S obzirom na to da je koža na prsima i leđima deblja od kože lica, akne na tijelu često zahtijevaju veće koncentracije sastojaka koji uklanjaju prištiće jer mogu podnijeti nešto jače proizvode. Za lice često preporučuju proizvode na bazi glikolne kiseline u iznosu od 5 posto, ali na leđima, prsima i ramenima može se upotrijebiti 10 do 15 posto glikolne kiseline.

Određene prilagodbe u načinu života mogu pomoći u sprječavanju nastajanja akni na tijelu

Učinkovito liječenje može zahtijevati neke promjene u vašoj dnevnoj rutini. Nakon vježbanja skinite znojnu odjeću što je brže moguće i istuširajte se jer ako primjerice vježbate u teretani, dodatno trenje leđa ili stražnjice koje se naslanja o opremu mogu pogoršati akne.

Iako je ovo malo teže, preporučuje se smanjiti stres što je više moguće. Dermatolozi su uočili da se stanje mnogih pacijenata poboljšava sa smanjenjem stresa jer su svjesni da to može doprinijeti stvaranju akne. U kućnim aktivnostima, stručnjaci preporučuju prelazak na hipoalergenski deterdžent za pranje rublja.

Ako i dalje ne vidite poboljšanje, posavjetujte se sa svojim dermatologom. Možda ste kandidat za postupak poput kemijskog pilinga, mikrodermoabrazije ili tretmana crvenom ili plavom svjetlošću.