Modni dodaci

Sve što ste ikada htjeli znati o kultnoj Birkinici!

Marko Stipić 24. ožujka 2017.

Gotovo da ne postoji osoba koja ne zna da kada je riječ o torbama postoji dizajnersko sveto trojstvo: Louis Vuitton, Chanel i Hermes.

Najskuplja Torba – Iako svaka od kuća ima svoga konja u utrci, Hermes je zaslužan za stvaranje apsolutnog pobjednika; Birkinicu.

Birkin torba gotovo da nikada nije ugledala svijetlo dana!

Torba je to nastala gotovo slučajno 1983. na letu iz Pariza za London. U avionu je sjedio kreativni direktor Hermesa tog vremena, Jean-Louis Dumas, tik uz njega našla se mlada engleska glumica Jane Birkin. Birkin je oduvijek imala izražen ukus kada je odijevanje bilo u pitanju; oblačila se jednostavno ali uvijek chic. Pridavala je veliku pažnju pri odabiru garderobe, pa tako i torbi. S obzirom na to da nije mogla pronaći kožnu torbu dovoljno veliku kako bi u njoj nosila sve svoje stvari Birkin je često umjesto torbica nosila platnenu košaru ( koju bi neki nazvali esencijom Birkinica stila, prije Hermesa ).

Minute prije uzlijetanja Jane je košaru odložila u pretinac iznad sjedala, iz kojeg je košara ispala. Sve njezine stvari rasule su se po podu a Jane ih je brže bolje počela skupljati što je privuklo pažnju poznatog dizajnera. Tijekom leta objasnila mu je svoj problem pronalaženja prave torbe… ideja je rođena. Godinu kasnije Dumas je predstavio svoj uradak po poznatoj glumici. Sami nacrti nastali su još 1982., no nisu ušli u finalnu kolekciju… Sve ostalo je povijest.

Jane Birkin s pletenom košarom i Kim Kardashian sa svojom Birkin torbicom

Najskuplja Torba

Photos by: RDUJOUR.COM/ Pinterest

Po čemu su toliko posebne?

Ovo slučajno nastalo remek djelo proizvodi se ručno u Parizu od različitih tipova kože. Svaki krojač koji sudjeluje u izradi same torbe vrsni je stručnjak, a mnogi od njih su i sami dizajneri kojima je pripala čast sudjelovati u izradi kraljice svih torbi. Svaki od krojača/ dizajnera posebno se obučava (u prosijeku 3-4 godine) prije nego što uopće smije taknuti materijale i krenuti s radom.

Još jedna posebnost ovih torbi jest to što samo jedna osoba radi na izradi jedne torbe; legenda kaže kako svaki krojač može prepoznati točno one torbe koje je on radio.

Birkin torbe karakterizira dvostruki vez koji služi kao garancija da čak i pri najvećem oštećivanju koje ne bi preživjela niti jedna torba, Birkinica bi, zahvaljujući drugom vezu.

Torbe su najčešće izrađene od teleće kože, no postoje dakako i one izrađene od egzotičnih koža kao što su nojeva i krokodilska. Birkinice izrađene od teleće kože lakše se održavaju ali su i dostupnije, što znači kako im je cijena jeftinija od egzotičnih modela. Ekskluzivnost koža korištenih za izradu torbi garantirana je samim time što Hermes ima vlastite dobavljače koji posluju isključivo s Hermesom.

Za razliku od drugih skupocjenih torbi koje koriste skupe kože samo s vanjske strane a unutrašnjost torbe proizvode od jeftinih tkanina ili kože izuzetno niže kvalitete, Hermes koristi isti materijal i s vanjske i s unutarnje strane torbe. (jedan od najlakših trikova za prepoznavanje lažnjaka)

Postoje li uistinu liste čekanja i koja je cijena torbe?

Liste naravno postoje! Sve priče koje ste pročitali,čuli ili vidjeli u nekom od brojnih filmskih i televizijskih uspješnica koje se referiraju na torbu su uglavnom istina. Pri kupovini same torbe postoji ozbiljna procedura. Direktor svake Hermes poslovnice odgovoran je za narudžbu broja torbi za vlastitu trgovinu. Te narudžbe šalju se dva puta godišnje, i dostavljaju se tek 6-12 mjeseci kasnije. Kada roba stigne u trgovinu, o tome zna jako mali broj zaposlenika, a čak ni oni sami ne znaju sadržaj pošiljki dok ih ne otvore, iz sigurnosnih razloga. Najskuplja Torba.

Cijene torbe teško je definirati jer ne ovise samo o materijalu korištenom prilikom izrade, već i o sezoni i godini kada ju kupujete. Kupovina ovako skupocjenih torbi naime prava je vještina jer se njihove cijene ne razlikuju previše od burzovnih kretanja. Samo u proteklih nekoliko godina cijena Chanelovih, Louis Vuittonovih, pa tako i Hermesovih najboljih modela drastično je porasla.

Iz tog razloga nemoguće je ući u trgovinu i zatražiti Birkinicu. Ako vam se uistinu posreći, odnosno Birkinica se uistinu pojavi u trgovini i nalazite se na popisu, dozvolit će Vam kupovinu ovog remek djela za otprilike 77.525 kn, sudeći po cijenama u posljednje vrijeme.

Je li moguće odabrati boju?

Nije! Ne možete birati boju svoje Birkinice niti postaviti narudžbu! U trgovinama diljem svijeta najčešće se nalaze narančaste, crvene, bijele ili sive… sve ostale boje smatraju se rijetkima.
Ako se dogodi da u dućan dođe torba koja ne odgovara vašim zahtjevima, ona vam se predstavi, a vi ju odbijete, gubite svoje mjesto na listi.

Koja je cijena najskuplje Birkinice ikada prodane?

Cijena najskuplje birkinice iznosi 1.786.141,5 kn, a radi se o najskupljoj Birkinici, a ujedno i najskupljoj torbi na svijetu. Izrađena je od izrazito rijetke kože; himalajaskog krokodila s metalnim detaljima izrađenim od bijelog zlata ukrašenog s 245 brilijanata.Torba je prodana na licitaciju u Hong Kongu, a kupac je izrazio želju da ostane anoniman. Najskuplja Torba.

Najskuplja torba na svijetu:

Najskuplja Torba

Photos by: Pinterest/ Christie’s

Nadamo se kako smo uspjeli odgovoriti na sva pitanja koja su vas mučila vezano uz kultnu torbu koja je ultimativni simbol moći 21. stoljeća i predmet žudnje svih fashionistica diljem svijeta.

Želimo vam svu sreću ukoliko se spremate krenuti u lov za vlastitu Birkinicu!