FOTO by Instagram @soleful_hikers

Zabava

Suze svetog Lovre – ovog petka ne propustite najbolji zvjezdani vatromet u godini

Krešimir Šustić 29. srpnja 2022.

Spektakl zbog kojeg ćemo cijelu večer provesti gledajući u nebo

Danas, točnije u noći s 12. na 13. kolovoz s početkom od 22h, na nebu će se prema prognozama vidjeti popularan “meteorski roj Perzeida”, poznatiji pod nazivom “suze svetog Lovre”.

Brojni zaljubljenici u astronomiju ovaj događaj smatraju jednom od najfascinantnijih pojava koja se pojavljuje svake godine u isto doba jer milijunima ljudi diljem svijeta oduzima dah.

Svake godine oko spomendana svetog Lovre, kiša meteora doseže svoju maksimalnu aktivnost, te nebom obitavaju sitne čestice koje podsjećaju na zvijezde padalice.

Savršeni uvjeti za uživanje u ovom spektaklu trebali bi biti izvanredni do otprilike 0:30 sati jer tada izlazi Mjesec, čiji sjaj smanjuje vidljivost sitnijih meteora.

Ovaj fenomen nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što mi vidimo na čistom nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju planete Zemlje.

Dok Zemlja prolazi kroz taj oblak, tisuće malenih čestica izgaraju u susretu s atmosferom, te je trag vidljiv nekoliko noći zaredom na nebu.

Vidimo ih u zrakastom uzorku koji nas podsjeća na zvijezde, a radijalno se šire od jedne točke koja se naziva radijantom, zbog čijeg je položaja meteorski roj dobio ime.

Sve što nam je potrebno kako bi uživali u ovom noćnom spektaklu je dobra lokacija koja nije osvijetljena, dekica i bolja polovica uz koju će ova božanstvena noć biti uistinu posebna.