FOTO by Instagram @veliki.dom.platak @lucijan_spanic

Zabava

Suze svetog Lovre – ne propustite ovaj nebeski spektakl

admin 11. kolovoza 2023.

Najavljuje se da će ove godine uvjeti biti idealni

Sutra ujutro na nebu će se prema prognozama vidjeti popularan “meteorski roj Perzeida“, poznatiji pod nazivom “Suze svetog Lovre”. Brojni zaljubljenici u astronomiju ovaj događaj smatraju jednom od najfascinantnijih pojava koja se pojavljuje svake godine u isto doba jer milijunima ljudi diljem svijeta oduzima dah.

Svake godine oko spomendana svetog Lovre, kiša meteora doseže svoju maksimalnu aktivnost, te nebom obitavaju sitne čestice koje podsjećaju na zvijezde padalice.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza dolazi informacija da Mjesec u noći s 12. na 13. kolovoza izlazi oko pola 3 i osvijetljen je manje od 10 posto jer ide prema mlađaku, pa neće smetati u promatranju. To znači da bismo ove godine mogli uživati u idealnim uvjetima i doživjeti ovu pojavu u najboljem mogućem izdanju.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a budući da će uvjeti za opažanje će biti fantastični, sigurno nas očekuje nešto posebno.

Ovaj fenomen nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što mi vidimo na čistom nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju planete Zemlje. Dok Zemlja prolazi kroz taj oblak, tisuće malenih čestica izgaraju u susretu s atmosferom, te je trag vidljiv nekoliko noći zaredom na nebu.

Predviđa se da će najbolji prikaz biti u zoru, negdje oko 6 sati ujutro, kada je točka radijanta najviša.

Vidimo ih u zrakastom uzorku koji nas podsjeća na zvijezde, a radijalno se šire od jedne točke koja se naziva radijantom, zbog čijeg je položaja meteorski roj dobio ime.

Sve što nam je potrebno kako bi uživali u ovom jutarnjem spektaklu je dobra lokacija koja nije osvijetljena, dekica i bolja polovica uz koju ćemo dočekati jutro.