FOTO by PR

Kultura

Sutra se otvara 37. zagrebačko histrionsko ljeto!

PR 08. srpnja 2022.

Još jedno ljeto prepuno smijeha i dobrih vibracija na Opatovini uz predstavu SVOGA TELA GOSPODAR ili SMEŠNA ISPOVEST U DVA DELA...

37. zagrebačko histrionsko ljeto otvara se u subotu 09. srpnja u 21 h, premijerom predstave SVOGA TELA GOSPODAR ili SMEŠNA ISPOVEST U DVA DELA, Slavka Kolara, u režiji Damira Lončara. Pretpremijerna izvedba je danas, u petak 08. srpnja u 21 h.

Predstava će igrati sve do 03. rujna, svaki dan osim nedjelje i ponedjeljka, od 07. srpnja do 13. kolovoza s početkom u 21 h a od 16. kolovoza do 03. rujna u 20 h.

svoga tela gospodar

Ulaznice možete rezervirati a pretprodaja na blagajni u Histrionskom domu kreće u utorak 28. lipnja. Blagajna u Histrionskom domu (Ilica 90) će raditi od utorka do subote (osim blagdanom i praznikom) od 10 do 14 h.

Blagajna u parku Opatovina će raditi dva sata prije izvedbe, gdje će biti moguća kupnja ulaznica za predstavu koja je taj dan.

O PREDSTAVI:

Autor Slavko Kolar (1891. – 1963.), iako je  u hrvatskoj literaturi prvenstveno poznat kao prozaik, napisao je jednu od najboljih drama na hrvatskom jeziku.

Tekst Svoga tela gospodar je svjetlo dana ugledao kao pripovijetka, da bi skoro četvrt stoljeća poslije Kolar napisao dramu pod istim naslovom, a nedugo kasnije i scenarij za legendarni film Fedora Hanžekovića. Koristeći motiv iz stvarnog života kojemu je uistinu svjedočio, Kolar plete priču o nesretnom, dogovorenom braku između pristalog selskog momka Ive i šepave, ali bogate Rože.

svoga tela gospodar

Taj ugovoreni brak, brak bez ljubavi ili barem uzvraćene ljubavi, ishodište je tragike koju ova drama nosi.

Junica Pisava, koju Roža donosi u miraz, uzrok je sladostrasnih pogleda njenog svekra kojemu ta krava postaje životna opsesija i rješenje svih egzistencijalnih problema uzrokovanih teškom neimaštinom.

Istovremeno, Pisava postaje i casus belli svih nesporazuma i sukoba novih mladenaca i njihovih roditelja.

Priča koja teško uspijeva oteti se tragičnom kraju. No, je li to doista neizbježno?

svoga tela gospodar

Naravno, Kolar je iskusan pisac. Stoga, kao protutežu ozbiljnosti svog zapleta, nudi i široku lepezu lica koja na svoj neodoljiv, simpatičan način slikaju smiješnu stranu ovog komada. Koristeći vrlo podatan govor turopoljske kajkavštine, Kolarov dramski tekst postaje neizmjerno životan u spoju komičnog i tragičnog, kao uostalom i život sam.

Na kraju krajeva, sam pisac ga je podnaslovio kao SMEŠNU PRIPOVEST U DVA DELA.

Damir Lončar