Zabava

Stvari koje bi svaka poduzetnica trebala znati

Mia Vodopija 13. kolovoza 2021.

Ove žene imaju briljantne ideje i uvid, zapošljavaju ljude i doprinose gospodarstvu!

Kako se svijet kreće prema tome da postane mjesto koje jednako tretira osobe oba spola, mnoge poduzetnice dolaze i stvaraju svoju nišu u profesionalnom svijetu.

Ove žene imaju briljantne ideje i uvid, zapošljavaju ljude i doprinose gospodarstvu. Štoviše, u svijetu koji još uvijek prakticira patrijarhat, te žene čine čuda i motiviraju milijune mladih umova. Ako ste i sama ambiciozna poduzetnica (ili to kanite biti), evo nekoliko stvari koje biste trebali znati.

1. Prikupljanje sredstava je teško

Dobivanje odgovarajućih sredstava ključno je za osnivanje i vođenje poduzeća. Međutim, prikupljanje sredstava ženama je još teže. Prema izvješću iz 2016. godine, američki poduzetnici rizičnog kapitala uložili su 58,2 milijarde dolara u tvrtke s osnivačima muškarcima, dok su tvrtke osnovane od žena dobile samo 1,46 milijardi dolara.

2. Naviknite se biti jedini u prostoriji

Velike su šanse da ćete biti jedina žena na većini sastanaka kojima prisustvujete ili ćete se možda predstaviti isključivo muškim ulagačima. Nedostatak ženske prisutnosti u poduzetničkom svijetu može otežati pronalaženje snažnih ženskih uzora.

3. Puno ćete se ispitivati o svom osobnom životu

Ako ste poduzetnica ili to planirate biti, pripremite se za pomno ispitivanje svih aspekata svog života. Od onoga što nosite do svojih romantičnih veza, dobit ćete neopravdane kritike zbog razbijanja rodnih stereotipa. Tijekom razdoblja moglo bi postati frustrirajuće raspravljati o osobnom životu kada se pokušavate usredotočiti na posao.

4. Naučite kako biti šeficom

Na radnom mjestu kojim dominiraju muškarci morat ćete znati biti šefica. Kada se žene ponašaju u skladu s rodnim stereotipima, smatraju se slabima, ali kada se žene suprotstave istim stereotipima, smatraju se agresivnima. Stoga, bez obzira na to što ljudi govore, morate biti snažne i odvažne da zadržite svoje mjesto.

5. Pronađite mentora/icu

Povezivanje s mentorom/icom jedna je od najboljih profesionalnih odluka koje možete donijeti kao poduzetnica. Oni/e vam mogu dati vrijedne savjete i doprinose koje nigdje drugdje nećete dobiti.

Iako može zvučati teško, ostvarenje snova je uvijek dobra ideja. Vrijeme je da poduzetnice otvaraju vrata novim, mlađim ženama i da zajedno razbiju predrasude koje koče briljantne ideje.