FOTO by NASA

Putovanja

Stručnjaci potvrdili – Zemljin ozonski omotač se oporavlja!

Krešimir Šustić 27. ožujka 2020.

Pozitivna vijest koja nas je oduševila!

U zadnje vrijeme sve više slušamo o tome koliko je ljudska rasa uništila našu predivnu planetu svojim neodgovornim ponašanjem. Ekološka svijest sve je popularnija i budi se kod većine stanovnika Zemlje. Kod potpisivanja Montrealskog protokola 1987. godine, 150 zemalja potpuno je izbacilo iz uporabe freone, halone i druge halogenirane ugljikovodike kako bi sačuvali ozonski omotač.

Za sve koji ne znaju, to je područje zemaljske stratosfere koja apsorbira većinu sunčevog ultraljubičastog zračenja i na taj način sprječava da zračenje pogodi Zemljinu površinu. Štetne tvari često su pronađene u komercijalnim i kućnim rashladnim sredstvima, industrijskim otapalima, aerosolnim raspršivačima i sredstvima za puhanje pjene kao što su aparati za gašenje požara.

2000. godine dokazano je da su ove kemikalije u stratosferi počele nestajati i propadati, što je pomoglo da se ozon obnovi od opasnosti koju su stvorile te tvari. Ove sjajne vijesti svijetla su točka, ne smijemo ignorirati problem porasta razine stakleničkih plinova poput CO2 koji uzrokuje globalno zagrijavanje. Ti plinovi nemaju izravan utjecaj na ozonski omotač, ali su glavni uzrok globalnog zagrijavanja.

Čini se da su ljudi koji odlaze u izolaciju zbog pandemije koronavirusa jedna od stvari koja smanjuje naš utjecaj na ugljik. Zahvaljujući tome što manje izlazimo razine dušikovog dioksida koji uglavnom potječu iz ispušnih plinova iz vozila i količine čestica koje dolaze iz prometa i izgaranja goriva se vidljivo smanjuju.

Ipak smo pronašli dobru stvar u ovom kaosu prouzrokovanom pandemijom virusa COVID-19. Majka priroda se oporavlja i to je uistinu pozitivna vijest koja nam daje nadu za spas planeta.