Ljepota

Strije – zašto nastaju, kako umanjiti vidljivost?

Mia Vodopija 20. srpnja 2021.

Nemojte se sramiti svoga tijela

Gotovo svaka žena ima strije – to je činjenica. Nećemo se sramiti zbog vlastitog tijela, već educirati malo bolje o temi s kojom možda niste na “ti”.

Prije nastanka samih strija mogu se pojaviti tanke crvene linije. Koža djeluje kao da je nadražena i svrbi. Kasnije te linije postaju plavo crvene boje, ljubičaste ili tamno crvene, ovisno o tenu kože. S vremenom postaju bjeličaste boje. Postepeno postaju manje vidljive, ali taj proces traje jako dugo, čak godinama.

Uzroci nastanka strija

  • Trudnoća – jedan od glavnih razloga nastanka strija. Strije se pojavljuju čak kod 50 – 90% trudnica.
  • Pubertet – nagli rast i razvoj mladih u periodu puberteta te hormonalne promjene i promjene u težini tijela utječu na nastanak strija.
  • Naglo povećanje tjelesne težine – strije nastaju pri dobivanju i gubitku kilograma.
  • Razni zdravstveni uzroci – postoje i zdravstveni razlozi koji mogu uzrokovati nastanak strija. Jedan od njih je Marfanov i Cushingov sindrom. Marfanov sindrom uzrokuje manju elastičnost kožnog tkiva, dok Cushingov sindrom dovodi do toga da tijelo proizvodi previše hormona, što vodi bržem povećanju tjelesne težine i krhkosti kože.

Rizik od nastanka strija

Brojni su faktori povezani s nastankom strija, a dokazi su različiti. Nastanak strija najčešće se povezuje s: genetikom, kroničnim bolestima, indeksom tjelesne težine (BMI) prije trudnoće, težinom ploda tijekom trudnoće

Kako spriječiti nastanak strija?

Nastanak strija ne može se u potpunosti spriječiti, ali ako slijedite male beauty savjete ipak si možete pomoći u sprječavanju strija: održavajte zdravu težinu, izbjegavajte yo-yo dijete, osigurajte si uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima (vitamin A i C, cink), pijte 6 do 8 čaša vode svaki dan.

Pospješite cirkulaciju

Redovna masaža pod tušem sa spužvicom za kupanje odlična je za buđenje cirkulacije, te pomaže pri smanjenju vidljivosti strija. Kada su strije u fazi crvene boje, njihovu je vidljivost najlakše umanjiti.

Piling i hidratacija

Odstranjivanje izumrlih stanica s kože pomaže pri nastanku nove, mlade kože. Na taj se način pospješuje regeneracija kožnih stanica, a strije postaju manje vidljive. Zato vam donosimo 3 proizvoda koja pomažu u borbi sa strijama – Mustela krema za prevenciju strija, krema protiv strija i serum za strije.

Mustela krema za prevenciju strija sa svojim ceramidima i glicerinom pomažu zadržati vodu u epidermisu i pružaju trenutačnu i dugotrajnu hidrataciju. Ulje pšeničnih klica dubinski hrani kožu i izvor je masnih kiselina i vitamina E. Uklanja osjećaj neugode i zatezanja zahvaljujući umirujućim svojstvima peptida avokada.

Mustela krema protiv strija je posebno oblikovana za trudnice, te pomaže spriječiti i umanjiti strije zahvaljujući inovativnoj kombinaciji aktivnih sastojaka prirodnog porijekla.

Mustela serum za strije smanjuje duboke i nove strije učvršćuje kožu hidratizira i hrani kožu dubinski poboljšava elastičnost kože.

Na kraju, bitno je napomenuti da je vaše tijelo samo vaše i da vas strije, celulit i ostale promjene do kojih dođe nakon većih tjelesnih transformacija, ne bi trebale jako uznemiravati. Sve imamo strije, pijmo vode, namažimo se serumom i uživajmo u životu.