FOTO by Instagram @visitston / @dubrovnikgourmetours

Putovanja

Stonske zidine – očaravajuća povijesna atrakcija koju vrijedi posjetiti

Daria Lovrić 24. lipnja 2022.

Osim po prirodnim ljepotama, hrani i piću, Ston je poznat i po predivnim građevinama...

Dok križamo datume na kalendaru i iščekujemo godišnji odmor, polako nastavljamo istraživanjem atrakcija u Hrvatskoj i nadopunjujemo našu wish listu.

Iako je Hrvatska prepuna must visit lokacija, nekima od njih ćemo ipak ovog ljeta ustupiti prednost. Jedna od njih su zasigurno Stonske zidine koje svojom ljepotom ostavljaju bez daha.

Ako ste istinski ljubitelj bogate povijesne tradicije, netaknute prirode i vrhunske gastronomije, poluotok Pelješac idealno je mjesto koje morate obići ovo ljeto.

Stonske zidine – najduži očuvani kameni zid u Europi

Na samom početku poluotoka Pelješca smješteno je malo bajkovito mjesto, Mali Ston koji je zajedno sa Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim zidom u Europi. Stonske zidine duge su 5,5 kilometara, a sagradila ih je Dubrovačka Republika 1333. godine kako bi zaštitila i zadržala solane.

Prvo je sazidan Veliki zid, a na njegovim krajevima niču Ston i Mali Ston. Uz obranu solane, uloga zidina je bila i obrana uzgajališta školjki u Malostonskom zaljevu koji je poznat po uzgoju školjaka i mušula. Ako ste pravi gurmani i ljubitelji morskih delicija ova gastronomska destinacija nezaobilazna je točka na vašem godišnjem odmoru.

Stonske zidine su nekada bile dugačke čak 7,7 kilometara, imale tri tvrđave i 41 kulu. Najveća tvrđava Bartolomija nalazi se na najvišem vrhu i nazvana je prema svecu zaštitniku oružja.

Sama šetnja duž zidina na dužoj ruti traje oko 40-50 minuta. Možete krenuti iz oba mjesta, a uz Veliki zid obilazite i dio zidina oko Stona. Za uspon Velikim zidom trebat će vam kondicije jer ima dosta stepenica. Nakon obilaska, za povratak možete odabrati šetnju cestom koja je puno lakša i jednostavnija.

Izaberete li poluotok Pelješac za svoju ovoljetnu destinaciju nećete pogriješiti. Predivne plaže, prirodne ljepote, kulturno-povijesna baština i vrhunska gastronomija glavne su prednosti atraktivne lokacije koju ćete, kad dođete jednom, morati posjetiti nekoliko puta.