Što učiniti kada konvencionalna medicina ne pomaže?

Engineer 21. studenoga 2017.

Prvenstveno, važno je pojasniti razliku između konvencionalne i komplementarne medicine!

Komplementarna Medicina – U današnje vrijeme mnogo pažnje se posvećuje traganju za načinima liječenja koji bi mogli pomoći i djelovati na određeno stanje ili bolest sa kojom smo se susreli. Kada bolest pokuca na vrata, prvo nastaje jedan veliki šok na kojeg nitko ne može u potpunosti biti imun, bez obzira koliko radi na sebi. Bolest je došla u svojem obliku, odlučila je postati dio nas kako bi nas prisilila da napokon posvetimo pažnju sebi i prihvatimo samoga sebe.

Sve je to u teoriji veoma lijepo za reći, ali odakle da krenemo i kome da se obratimo za pomoć? U velikom broju slučaja, ljudi prvo traže pomoć u konvencionalnoj medicini od koje saznaju za stanje u kojem se nalaze.

Konvencionalna medicina pacijentima nastoji pomoći medikamentima, pretragama kojima se može provjeriti stanje u kojem se pacijent nalazi i kojom brzinom napreduje bolest. Uz primjenu lijekova, kemoterapija i pretraga, u određenim situacijama savjetuju odlazak na psihoterapije. To su alati kojima konvencionalna medicina nastoji pomoći pacijentu i vratiti mu zdravlje.

Sve na čemu se ona bazira je racionalno shvaćanje, provođenje analiza i objektivnih procjena u želji za postizanjem što efikasnijih rezultata kako bi se riješila posljedica problema ali ne i njezin uzrok.

Što se događa kada konvencionalna medicina sa svojim znanjima i željom da pomogne, u tome ne uspije jer rezultata ima premalo u odnosu na brzinu kojom bolest napreduje?

Tada postoje dvije opcije. Jedna od njih je da pacijent do samoga kraja bez obzira na ishod bolesti se odluči samo za liječenje medikamentima od strane konvencionalne medicine dok je druga opcija traženje pomoći od strane komplementarne medicine.

Komplementarna medicina – u nju na primjer ubrajamo tradicionalnu kinesku, japansku ili indijsku medicinu. Zanimljivo je kako je tradicionalna kineska medicina u SAD-u i Hrvatskoj dio komplementarne medicine dok je u Kini gdje je izvorno nastala, dio konvencionalne medicine.

Konvencionalna medicina prihvaća sve terapije koje u pristupu imaju supstrat. Što to znači? Supstrat su sredstva kojima se utječe na stanje u kojem se osoba nalazi. Tako je akupunktura prihvaćena od strane konvencionalne medicine zato što koristi supstrat, iglu u pristupu bolesnim stanjima.

Shiatsu je terapija koja je isto tako priznata tradicionalna medicina od strane Ministarstva zdravstva kao osma komplementarna medicina. Švicarska je 1999. godine svojim zakonom u osnovno zdravstveno osiguranje uvrstila i tradicionalnu kinesku medicinu.

Komplementarna medicina bazira se na shvaćanju ljudskoga uma, psihe, emocija, duha i tijela. U ovim terapijama se nitko ne miješa u religijska opredjeljenja. Naglasak se stavlja na želju i uvjerenje za napredovanjem i spremnošću kod prihvaćanja promjena koje nam život donosi. Bolest se ne gleda kao na oblik zle sudbine, karme ili nečeg sličnog, te nam pokazuje koliki smo odmak učinili od samoga sebe i koliko smo zapravo prigrlili prividnu sigurnost.

Shiatsu terapijom, pacijentu se pristupa individualno. Individualan pristup je veoma važan kada želimo sagledati čovjeka u potpunosti i podržati ga na nivou ne samo tijela i fizičkog sustava, nego psihičkog, emotivnog i duhovnog nivoa.

Komplementarna Medicina

Komplementarna medicina sa svojim znanjima pristupa čovjeku sa jednom vrstom psihologije koja podržava intuitivan pristup. Da bi se takav pristup mogao primijeniti, veoma je važna spremnost i osposobljenost, te svjesnost odgovornosti svakog terapeuta ili liječnika koji trebaju biti u pozitivnom stanju i uvjerenju što postižu stalnim radom na samom sebi, jačajući i čisteći svoje tijelo, duh i um.

U stanju zdravog tijela i duha, mogu bolje dijagnosticirati i uistinu saslušati pacijente koji od njih traže pomoć i istinu. Istina se krije u otkrivanju uzroka problema od koje je nastala posljedica kao bolest, što je jedan od temeljnih preduvjeta za daljnje liječenje.

Pored toga, Shiatsu terapija aktivno koristi metodu pritiska palcem i dlanom na akupresurne točke određenog ljudskog meridijana kojeg smo odlučili tretirati kako bi se tijelo na fizičkom nivou postepeno pokrenulo i prihvatilo pozitivnu vibraciju i protok impulsa u tijelu. Pozitivna vibracija i neometani protok impulsa u tijelu pokreće stanice i pomaže im da ostanu otvorene kako bi iz sebe izbacile toksine ali i emocije kojima smo ih napunili.

Za razliku od Shiatsu tretmana, Akupunkturni tretman djeluje na pojedine akupresurne točke sa ciljem direktnog izbacivanja viška toksina koji su prisutni u tijelu. Zanimljivo je kako se kod primjene akupunkture, prostorija brzo ispuni teškim mirisima kojima je tijelo bilo opterećeno.

Komplementarna Medicina

Pored toga, u obje terapije, stavlja se naglasak i na razgovor uz pomoć kojega se upotpunjuje psihička slika stanja u kojem se osoba nalazi, a koje se manifestiralo na fizičko tijelo.

Ono što mogu svima poručiti iz dugogodišnjeg iskustva rada sa svim dobnim uzrastima i raznim bolestima sa kojima sam se susrela je ta da ne prihvatite negativna ili malodušna uvjerenja o svom stanju i bolesti , te uz provođenje pojedinog tretmana odnosno načina liječenja sa svojim terapeutom ili liječnikom podržite stvarnu pozitivnu želju za promjenom i ozdravljenjem.

Autor teksta: Mirjam Pleše

 

Centar M&M /Mirjam Pleše

Balokovićeva 27, Zagreb

Mob: 099 333 4443

E-mail: info@centar-mm.com

Web: centar-mm.com

FB: www.facebook.com/eneavictus